Fyra av tio vuxna använder cykelhjälm

En undersökning från NTF visar att endast 40 procent av cyklisterna använder hjälm. "Den siffran borde vara högre", säger Maria Åkerö på Gatukontoret i Vimmerby kommun.

Cykelhjälmen är en billig livförsäkring som allt för många väljer bort.

Cykelhjälmen är en billig livförsäkring som allt för många väljer bort.

Foto: Lena Dahlberg

Vimmerby2019-01-05 11:00

Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande årliga cykelhjälmsmätning som består av över 100 000 observationer, genomförda i samtliga län, kan konstatera att användningen av cykelhjälm fortfarande varierar beroende på var du bor i landet men att den nationellt har ökat med 2 procentenheter sedan 2017.

Under 2017 dog 26 cyklister i trafiken. Cirka 2 000 skadades allvarligt och 240 skadades mycket allvarligt. En ökad cykelhjälmsanvändning har störst effekt inom gruppen mycket allvarligt skadade.

– Förra året presenterade Regeringen sin cykelstrategi och sköt till medel för insatser för att både öka cyklandet och göra cyklandet säkrare. Även om det är för tidigt att uttala sig om effekterna så är det glädjande att vi numera pratar om cykelhjälmen igen, säger NTF:s generalsekreterare Marie Nordén.

Ungefär fyra av tio vuxna använder hjälm när de cyklar men användningen varierar kraftigt beroende på var man bor. I och omkring Stockholm använder över sju av tio hjälmen. Siffran för Kalmar län är 25 procent bland vuxna och 55 procent bland unga.

– Min känsla är att folk är väldigt dåliga på att använda cykelhjälm så den statistiken borde förbättras betydligt. Inte minst bland unga där det dessutom är lag på att använda hjälm upp till man är 15 år. Sedan borde många föräldrar bli bättre på att använda hjälm och på så vis vara ett föredöme för de yngre, säger Maria Åkerö som är trafikingenjör på Vimmerby kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om