Fyra studenter med fyra olika mål inför framtiden: ”Overkligt och skönt på samma gång”

”Ångest”. ”Overkligt”. ”Skönt och nervöst på samma gång”. Många studenter har blandade känslor, och i dag är det dags. Nu springer de ut från treårig gymnasietrygghet för att möta världen på egna ben. Vimmerby Tidning fick en pratstund med fyra studenter inför den stora dagen.

Hilda Ingvarsson (natur), Alexander Hellenstierna (samhäll), Yasmine Faltin (handel) och Filippa Hultgren (handel) är några av årets studenter från Vimmerby gymnasium. Alla har de nu olika planer för arbetslivet och framtiden. Foto: Jenn Hultberg

Hilda Ingvarsson (natur), Alexander Hellenstierna (samhäll), Yasmine Faltin (handel) och Filippa Hultgren (handel) är några av årets studenter från Vimmerby gymnasium. Alla har de nu olika planer för arbetslivet och framtiden. Foto: Jenn Hultberg

Foto:

Vimmerby2017-06-16 05:50

Det är mycket nu. Kläder ska fixas, studentflak pyntas. Vänner ska mötas, kanske för sista gången på väldigt länge.

”Vad ska du göra nu då?” Frågorna haglar. De flesta av oss har varit där, och känt känslan de där nästan overkliga dagarna som råder precis innan studenten. Innan det ”riktiga” livet börjar.

Hilda Ingvarsson, Filippa Hultgren, Alexander Hellenstierna och Yasmine Faltin är några av årets studenter från Vimmerby gymnasium. Tillsammans beskriver de tankarna inför dagens utspark.
– Det är blandade känslor, säger Alexander Hellenstierna.

– Ångest, säger Filippa Hultgren.

– Overkligt, tycker Hilda Ingvarsson.

Yasmine Faltin säger att det ska både bli skönt att sluta skolan, men att det blir jobbigt att inte träffa alla kompisar.
– Vi är bara fyra i vår klass så där blir det väl inget problem att hålla kontakten. Men man har ju många andra vänner i de andra klasserna.

Vad tar ni med er från gymnasietiden i Vimmerby?
– Det här har varit de tre bästa åren i mitt liv. Sjukt roligt men det har gått sjukt snabbt. Det har också varit jobbigt, men så kul. När jag började här var jag väldigt blyg, nu har jag inga problem med det, säger Filippa Hultgren.

Hilda Ingvarsson flyttade i samband med gymnasiet från Ingatorp till Vimmerby.
– Så jag tar med mig alla människor man har träffat och kompisarna man har fått.

Så till den klassiska frågan alla studenter får, vad ska ni göra nu?
– Jag ska jobba på ALV i sommar, sen hoppas jag komma in på universitetet i Växjö för att plugga internationell samhällskunskap. Drömmen är att få jobba inom EU eller FN, säger Alexander Hellenstierna.
– Jag har sökt en agronomutbildning där man utbildar sig mot vetenskap inom lantbruk. Kommer jag inte in på den vill jag flytta till fjällen och ”säsonga”.

Yasmine Faltin ska först sommarjobba inom äldreomsorgen i Vimmerby, sen vill hon knyta an till vad hon har lärt sig på gymnasiet.
– Jag har gått handel så jag skulle vilja starta eget företag. Kanske en butik, säger hon.

För Filippa Hultgren väntar också sommarjobb, innan det är dags att kombinera drömmen om att både jobba och resa.
– I sommar jobbar jag på ALV men i höst tänker jag åka i väg någonstans. Helst vill jag jobba som au-pair i USA, så det hoppas jag på.

Vad tänker ni kring framtiden, arbetsliv och bostadsbrist?
– Lägenhet hittar man alltid,. Det löser sig, säger Alexander Hellenstierna och få medhåll från tjejerna.
– Men jag har såklart varit lite förberedd och ställt mig i bostadskö, tillägger han.

– För mig känns arbetslivet som en så stor grej. Exempelvis om man råkar komma lite sent till en lektion i skolan så är det inte hela världen, men det är det ju i arbetslivet, säger Filippa Hultgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!