– Vi ska självklart ha det brandskydd som krävs. Därför ändrar vi till vaken nattpersonal på det boende där vi endast haft sovande jour nattetid. Det är vad vi kan åtgärda. I övriga delar ansvarar fastighetsägaren för brandskyddet, säger Anette Nilsson, chef på socialförvaltningen.
Det handlar om de fyra äldre gruppboenden som byggdes i början av 1990-talet, Bullerbygatan, Drottninggatan, Loarpsgatan och Drottninggatan. På den tiden krävdes inte sprinkler eller vidarekopplat automatlarm som är krav vid nybyggnation sen tiotalet år tillbaka.
– Den uppdaterade lagen gäller inte retroaktivt, bara för det som byggts efter att den trätt i kraft. Men ur skyddssynpunkt tycker jag alla brukare ska ha likvärdigt brandskydd, säger Roger Linder på räddningstjänsten i Vimmerby som utfört brandtillsynen.
– Ärendet är i sin linda och vi har inlett en dialog med fastighetsägaren och väntar på ett besked för hur de ställer sig till de synpunkterna, säger han.
Fastighetsägaren är Vimarhem AB.
– Vi har en dialog med både räddningstjänsten och socialförvaltningen som hyr av oss. Vi vill förstås ha så bra brandskydd som det går. Vi håller nu på att ta in kostnader på boendesprinkler och automatisktbrandlarm. Utifrån det ska vi gå vidare. Men jag vet inte när det kan bli verkställt, säger Elisabeth Will, förvaltningschef på Vimarhem.