- Så här får det inte gå till, jag känner flera personer som bor vid sjön och jag förstår om de är upprörda, säger ledande centerpartisten i Vimmerby kommun Ingela Nilsson Nachtweij, som engagerat sig hårt för sjön Yxern.
Och det är inte bara Ingela som engagerar sig. En grupp har även bildats på sociala medier, och den har på kort tid fått över 250 medlemmar som alla tycker att det är nog nu med miljöförstöringen.
Gammal vattendom
Det är emellertid helt lagligt att sänka sjön så mycket som gjorts. Den gamla vattendomen från 1938 gör det möjligt att höja och sänka vattennivån en hel del.
- Det finns ingen exakt gräns, vi utgår från en tabell när vi tappar sjön, berättar Ola Palmquist, driftchef på Tekniska Verken i Linköping, som har den största andelen i sammanslutningen Yxerns regleringsföretag, som enkelt uttryckt bestämmer över vattennivån i sjön.
- De stora nivåskillnaderna orsakar skador på sjöns biologiska liv och vattenkvalitet, säger Ingela Nilsson Nachtweij, för att inte tala om vattenlinjens förändring och landskapets påverkan.
EU:s vattendirektiv säger att vattenkvalitet inte ska försämras utifrån den klassificering som gjorts av alla vattendrag.
- Borde inte denna lag träda in här, frågar hon sig?
Gammal vattendom tömmer länets största sjö
Sjön Yxern är en mycket vacker syn. När det är normalt med vatten. Nu är sjön inte alls vacker, vattenståndet är jättelågt och det ser helt enkelt för jäkligt ut på sina håll.
Ingela Nilsson Nachtweij (C) engagerar sig hårt för sjön Yxern.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!