Går i taket över flytt från Näs

Statens Kulturråd flyttartillkännagivandet av Astrid Lindgren Memorial Award till Stockholm. Något som fått socialdemokratiska riksdagsledamoten Lena Hallengren, Kalmar, att gå i taket.- Otroligt anmärkningsvärt. Jag kan inte se några goda skäl till att man efter tio år flyttar tillkännagivandet från Vimmerby, där man så väl vårdar kulturarvet efter Astrid Lindgren, säger hon.

Socialdemokratiska riksdagsledamoten Lena Hallengren, Kalmar, kräver svar från kulturministern när det gäller centralisering av regional kultur. Det som fått henne att reagera är att Statens Kulturråd planerar att flytta tillkännagivandet av ALMA-priset till Stockholm.  Foto: Henrik Montgomery, Scanpix

Socialdemokratiska riksdagsledamoten Lena Hallengren, Kalmar, kräver svar från kulturministern när det gäller centralisering av regional kultur. Det som fått henne att reagera är att Statens Kulturråd planerar att flytta tillkännagivandet av ALMA-priset till Stockholm. Foto: Henrik Montgomery, Scanpix

Foto:

Vimmerby2013-11-14 07:19


Sedan 2003, då de första ALMA-pristagarna, Christine Nöstlinger och Maurice Sendak fick dela på det nyinstiftade Litteraturpriset till minne av Astrid Lindgren, Astrid Lingdren Memorial Award, har själva tillkännagivandet skett i Vimmerby i mars.
Utdelningen av priset har däremot varit i Stockholm. Nu ska Statens Kulturråd även flytta tillkännagivandet dit, till Kungliga biblioteket.

Obegripligt
Något som riksdagsledamoten Lena Hallengren (S), Kalmar, inte kan begripa.
- Jag är inte jätteförvånad, men jag förstår helt enkelt inte vad Statens Kulturråd har för bevekelsegrunder för detta. Det är otroligt anmärkningsvärt och jag kan inte se några goda skäl till att man efter tio år ska flytta tillkännagivandet från Vimmerby. Det är ju inte så att det skötts illa. Vad blir det kvar av den lokala kulturen?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om