"Gatan ligger fel"

- Mikael Sandströms förslag är bra, säger Bengt Johansson, ordförande i Stiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning.

Vimmerby2004-03-06 08:01

Tidigare i veckan presenterade Mikael Sandström förslaget att döpa om gatorna Norra Industrigatan, Södra Ringleden och Lundgatan till ett och samma gatunamn - Astrid Lindgrens gata.
På så vis skulle hela Vimmerby omgärdas av Astrid Lindgrens gata. Att det redan finns en gata som bär namn efter Vimmerbys stora författare bekymrar inte Mikael Sandström nämnvärt.
"Den ligger väldigt avsides. Det är bara en transportväg mellan Djursdalavägen och Snokebovägen och ska Vimmerby ha en gata namngiven efter Astrid Lindgren bör den ligga mer centralt" , tycker Sandström.
Men kommunens namnkommitté tycker att Astrid Lindgrens gata ligger bra där den ligger. Plantekniker Annika Karlsson på planavdelningen ingår i namnkommittén tillsammans med Gertove Gustafsson och Magnus Carlsson. Hon säger att grundprincipen är att försöka hitta en gemensam nämnare i namngivningen av gator.
- Alla gator i Hultetområdet har namn som är förknippade med Astrids sagor och hela matargatan Astrid Lindgrens gata binder därför ihop området på ett sätt som vi tycker passar bra.
Ett argument som Mikael Sandström kort och gott bedömer som "tunt".
- Jag tycker fortfarande att det borde finnas gator som bättre lämpar sig att bära Astrid Lindgrens namn, än en som ligger undanskymt och trist.

Håller med
Bengt Johansson, ordförande i Stiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning, och dessutom styrelseledamot i Bevara Vimmerby, håller med.
- Jag tycker Mikael Sandström har rätt i att Astrid Lindgrens gata borde ligga i ett mer frekventerat och iögonfallande område. Det är ett motiv för en ändring. Tanken att man oavsett från vilket håll man kommer skulle köra in på Astrid Lindgrens gata tycker jag också är bra. Ingen som varit i Vimmerby skulle missa Astrid Lindgrens gata.
Bengt Johansson vill också slå ett extra slag för föreningens idé att döpa om en del av Norra Industrigatan till Gunnar Ericssons gata.
- Han förtjänar mycket mer uppmärksamhet i Vimmerby. Han har betytt så mycket på så många sätt och det finns en risk att han glöms bort.
Namnkommitténs argument att Astrid Lindgrens gata binder ihop helheten med andra gator förknippade med Astrids författarskap köper alltså inte Bevara Vimmerby.
- Det finns ju andra gator med namn som härrör från Astrids böcker, som idag mynnar ut i Lundgatan. Jag tänker till exempel på Emils gränd, och Linas gränd. Om Lundgatan byter namn till Astrid Lindgrens gata kanske det skulle väga upp en del, säger Bengt Johansson.

Förståelse
Men Bengt Johansson säger också att han har förståelse för att det kan finnas praktiska hinder för byte av gatunamn.
- Det vet jag efter min kommunala tid, det är inte lätt. Det handlar ju inte bara om skyltar, man måste också göra om kartor. Det är säkert förenat med en hel del besvär och kostnader, men nu är man ju ändå inne på att ändra namn på Norra Industrigatan, och då tycker jag nog att man kan ta till lite större grepp.
- Vad vi vet är det ju ingen som har bostadsadress längs de här gatorna, så ingen behöver ju drabbas av det. Om det är något företag som behöver ändra adress till Astrid Lindgrens gata i broschyrer och visitkort tror jag nog att det uppvägs av att det positiva namnbytet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om