Gemensamt krav på snabbare tåg

Snabbare tåg som kör mellan Linköping och Kalmar på två timmar. Det är är målet med de krav som de fyra kommunerna Vimmerby, Hultsfred, Kinda och Högsby ställer i ett gemensamt yttrande till Regionförbundet I Kalmar län över den regionala transportplanen.

Vimmerby2009-09-15 06:19

- Det är framför allt de stora behoven av satsningar på Stångådalsbanan som gör att vi går ihop och tillsammans driver den här frågan, säger Carl-Axel Centerstig, c, ordförande i kommunstyrelsen i Vimmerby.
I den gemensamma remissen betonar de fyra kommunerna att det är nödvändigt med stora satsningar och betydligt snabbare kommunikationer om det ska gå att minska antalet arbetsmarknadsregioner från fem till två inom regionen.
- Den tydliga kopplingen saknas i transportplanen, skriver de.
Kommunerna lyfter fram flera satsningar på kommunikationsstråk som viktiga för att länet och regionen ska utvecklas. Dit hör exempelvis riksvägarna 23 och 34 och 37 och 47. Men framför allt är det järnvägen som kommunerna främst hänger upp sin gemensamma kraft på.
- Betydligt högre hastigheter på Stångådalsbanan är avgörande för att nå två arbetsmarknadsregioner, så det här måste verkställas om folk ska kunna pendla till jobb inom ett större område än vad som sker i dag, säger Carl-Axel Centerstig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om