Gemensamt tag mot nätets baksidor

Vad gör man om andra sprider falska rykten om en på nätet? Hur kan föräldrar skydda sitt barn från "fula gubbar"? Kan lärare och annan personal bli bättre på att upptäcka mobbning och kränkningar i den vardag vuxna inte har full koll på? Nästa vecka kommer Mats Andersson, Lund, som kartlagt drygt 100 mötesplatser för unga på nätet, till Vimmerby. - Det här blir startskottet för ett långsiktigt arbete, säger Martina Olsson och Inga-Lisa Saxholm, kuratorer på AL-skolan respektive Vimarskolan.

Vimmerby2011-04-29 06:24


Varenda skola har en likabehandlingsplan och jobbar för att motarbeta alla typer av kränkningar och trakasserier.
Nu tar båda högstadieskolorna i Vimmerby ett gemensamt krafttag för att öka medvetenheten om en värld där kränkande omdömen hur man ser ut, falska rykten och skvaller och glåpord kan vara vardagsmat. Internet.
- Vi vuxna ligger alltid steget efter de unga och det är så mycket vi inte vet om eller ens begriper, säger Martina Olsson på Astrid Lindgrens skola.
Varje vecka får skolans personal signaler om kränkningar via nätet eller SMS. Hon tror att mörkertalet är stort.
- Som när det gäller all mobbning tar det ofta lång tid innan man berättar att man är utsatt. Problemet finns ju dessutom inte bara mellan ungdomarna, utan också i riskerna med vuxna med onda avsikter som tar kontakt med barn på nätet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om