35 år som VD • Då lämnar han över stafettpinnen

Henrik Dunge fyller 66 år samtidigt som han firar 35 år som VD för bryggeriet. "Planen är att sluta när jag fyller 67", säger han.

Henrik Dunge, VD för Åbro Bryggeri Vimmerby.

Henrik Dunge, VD för Åbro Bryggeri Vimmerby.

Foto: Eva Harrysson

Vimmerby2023-02-05 19:00

Henrik Dunge är fjärde generationens VD för anrika Åbro Bryggeri i Vimmerby som grundades 1856. I år är det 35 år sedan han tog över posten som VD. Henrik Dunge fyller också 66 år i år och om sin framtid i företaget säger han:

– Jag har sagt att jag ska jobba tills jag fyller 67. Min förhoppning är att min dotter Amelie Dunge tar över, förutsatt att ägare och styrelse tycker att det är en bra idé. 

undefined
Henrik Dunge, VD för Åbro Bryggeri Vimmerby.

Henrik Dunge beskriver de sista två åren som att befinna sig i lite av ett vakuum. Först kom pandemin då mycket av exporten drogs tillbaka och därefter kriget i Ukraina med dess konsekvenser. 

– Delvis därför känner jag att jag vill fortsätta ett tag till. Jag tycker det är väldigt roligt att jobba, det är otroligt givande även om det är tufft ibland. 

Trots de tuffa åren har bryggeriet klarat sig bra ekonomiskt och kan redovisa ett resultat på 100 miljoner kronor. Henrik Dunge beskriver själv företaget som ett starkt ånglok som tuffar på när det väl fått upp farten. 

– Vi står stadigt och genomför investeringar för 80-90 miljoner under 2023. 

undefined
Åbro Bryggeri investerar i en solcellspark som ska säkra energiförsörjningen för bryggeriet.

Den största enskilda investeringen är den 14 fotbollsplaner stora solcellsparken som snart är klar att tas i drift. Beslutet togs redan innan energikrisen var ett faktum och nu räknar bryggeriet med att bli helt självförsörjande på årsbasis och att det även ska bli ett överskott till Vimmerby Energi. 

– Det här är ett sätt för oss att trygga vår egen energiförsörjning inför framtiden. Det byggs för fullt just nu och anläggningen förväntas bli klar lagom till april när vårsolen kommer. 

Utöver solcellsanläggningen har företaget investerat i ett helt nytt affärssystem efter 30 år med det gamla. Samtidigt byter man ut gamla linjer i produktionen och utökar i processanläggningen. 

undefined
Henrik Dunge har varit VD i 35 år och fyller 66 år i år. Om ett år är det dags för generationsskifte och han ser då gärna att dottern Amelie Dunge får ta över VD-posten."Förutsatt att ägare och styrelse tycker att det är en bra idé", säger han.

Märker nu någon nedgång i efterfrågan på öl och cider när människor har sämre ekonomi?
– På krogsidan ser vi en viss avmattning på grund av det ekonomiska läget. Volymmässigt går vi upp totalt sett.  Under 2021 ökade försäljning genom Systembolaget och under 2022 blev det istället en ökning utomlands när exporten har tagit fart igen efter pandemin.  

Kriget i Ukraina har förstås ändå påverkat Åbro Bryggeri med ökade kostnader. Råvarupriserna har rusat liksom drivmedelspriserna, där priserna nästan har tredubblats.

Åbro Bryggeri

Åbro Bryggeri har idag cirka 220 anställda i bryggeriet och ett 70-tal på företagets sju olika restauranger i Sverige. Företaget säljer 100 miljoner liter dryck varje år, varav 30 procent av volymen är cider och resten öl. Drycken exporteras till ett 20-tal länder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!