Ger nyanlända nyckel till språket - och samhället

Kurserna på Vimmerby Språkskola är fulla, eller snarare överfulla.
Deltagarna kommer från "hela världen" och lärarna Rebecka Fredriksson och Johanna Haskett tycker att det är så roligt att de nästan inte vill gå hem.

Vimmerby2015-09-26 08:25


Onsdagskväll och den ena efter den andra droppar in till Vimmerby Språkskola. Deltagarna kommer från Rumänien, Tyskland, Kuba, Syrien, Nigeria, Filippinerna, Kina, Afghanistan, Jordanien, Brasilien, Somalia... Stor spridning i ålder. Någon är asylsökande, andra har fått in en fot på arbetsmarknaden.

Hur hanterar man en sådan mix i språk och bakgrund?

- Vi ser det inte som en svårighet, snarare en utmaning och en del i det vi älskar med det här. Vi måste möta kursdeltagarna utifrån deras olika förutsättningar, säger Johanna Haskett.

Hon och Rebecka Fredriksson har båda flera års erfarenhet av att arbeta med nyanlända och invandrare och ser nya Vimmerby Språkskola, som drivs i studiecirkelform via Bilda, som ett komplement till bland annat SFI och Folkhögskolan.

Eleverna tycker också att det är en fördel att variationen i modersmål spretar.

- Det är bra. Då måste vi prata svenska och lär oss mer, säger Ahmed Shamekh från Jordanien.

Alla säger att kvällarna i språkskolan ger bra träning. En del tycker att det är lätt att lära sig svenska. Andra svårt.

- Jag lär mig nya ord hela tiden och måste prata svenska på jobbet, säger Maredette Lacanienta från Filippinerna.

- Ni har ju ljud som vi inte har i portugisiskan, säger Veronica Dávila och viker sig av skratt när hon ger sig på ordet många tycker innehåller svåraste tänkbara fonetiska kombinationer.

Läs hela artikeln i lördagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om