Ger sig inte om skolskjutsar

Teknik- och servicenämnden ger sig inte om skolskjutsarna för elever i Frödingehult och Gallebo. Trots att Länsrätten gav kommunen bakläxa och hävde nämndens tidigare beslut, driver nämnden nu frågan vidare till Kammarrätten.

Vimmerby2009-12-18 07:27

- De aktuella vägarna är ordinära landsbygdsvägar och innebär ingen extra trafikfara, och länsrätten har endast grundat sin uppfattning på föräldrarnas synpunkter, skriver teknik- och servicenämnden i de överklaganden som nyligen lämnades.
Vår tidning har tidigare berättat att flera föräldrar protesterat mot och senare överklagat teknik- och servicenämndens beslut om nya upphämtningsplatser för skolskjutselever på landsbygden. I Frödingehult tvingas två barn, nio och tio år, gå 1,5 kilometer utmed den smala vägen.
I Gallebo och Käbbo drabbas tre barn. Där skulle en nioåring och en elvaåring tvingas gå 2,6 respektive 1,8 kilometer på en obelyst väg.

Länsrättens bakläxa
Länsrätten dömde nyligen till föräldrarnas fördel och motiverar din dom med att så unga barn som nio eller elva år inte har den trafikmognad som behövs för att klara de riskfyllda trafikmiljöerna.
Länsrätten ger därför de överklagande föräldrarna rätt och upphäver nämndens beslut.
Politikerna i nämnden ger dock inte upp sina strängare krav för skolskjutsarna, utan vill nu att Kammarrätten granskar Länsrättens domar.
Nämnden hävdar bland annat att det är vanligt i kommunerna att det är ändå upp till fyra kilometer från elevers hem till uppsamlingsplatserna, och att Vimmerby kommun inte sticker ut med sin två kilometer för de yngre barnen och tre kilometer för de som går i trean och uppåt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om