Giftig mark i Södra Vi ska saneras för 72 miljoner

Nio ton arsenik och lika mycket cancerframkallande kolväten finns i marken under gamla Stab Suecia i Södra Vi. Området är ett av de mest förorenade i länet. Saneringen väntas kosta runt 72 miljoner kronor totalt.

Det värst förorenade området på industriområdet är inhägnat och den gamla kassunen är täckt med ett tält. I bakgrunden den gamla panncentralen och det som en gång var ett sågverk

Det värst förorenade området på industriområdet är inhägnat och den gamla kassunen är täckt med ett tält. I bakgrunden den gamla panncentralen och det som en gång var ett sågverk

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2020-12-06 18:00

– Området i Södra Vi är nummer fyra på vår lista över förorenande områden. Vi har historiskt sett haft många stora projekt i Kalmar län, säger Anders Svensson, handläggare för förorenade områden på länsstyrelsen.

Området i Södra Vi är ungefär 14 hektar och enligt huvudstudien från 2013 finns det uppskattningsvis nio ton arsenik och nio ton PAH, polyaromatiska kolväten, ett ämne som ökar risken för cancer, i marken.

Miljögifterna kommer från impregnering av ledningsstolpar och järnvägsslipers med bland annat kreosot som pågick i stort sett hela 1900-talet. Först i en mobil anläggning och senare i en fast industri. 

Kreosot slutade att användas i slutet av 1990-talet.  All impregnering och mellanlagring av behandlade stolpar upphörde helt 2011.  I dag finns bara mer eller mindre övergivna byggnader och igenvuxna lagringsytor kvar på industriområdet.

Men marken är full av föroreningar som innebär risker för både miljö och människors hälsa. I första hand är det ytliga föroreningar som kan skada människor som kommer i kontakt med förorenad sand. 

Vid den gamla kassunen som i dag är inhägnad och täckt med ett tält har arsenikhalter på 270 gånger högre än Naturvårdsverkets riktvärde för industrimark mätts upp på tre meters djup.  Även ytligt finns halter på runt 50 gånger över gränsvärdet. Spridningen till grundvattnet sker långsamt, därför befarar utredningarna att gifthalterna i grundvattnet riskerar att öka på sikt.

Grannfastigheterna är främst industrifastigheter eller före detta industrier. Det finns också två privatfastigheter som gränsar till det förorenande området.

Cirka en kilometer väster ut finns en stor kommunal grundvattentäkt.

– Spridningen i grundvattnet är riktad mot nordost mot sjön Krön och hotar inte kommunens vattentäkt i dagsläget, säger Anders Svensson.

Enligt ansvarsutredningen rinner ungefär åtta kilo arsenik ut i Krön den via Rockebäcken varje år.

Efter ett föreläggande från länsstyrelsen genomförde AB Stab Suecia en huvudstudie som låg klar 2013. Den pekar på ett flertal alternativ till åtgärder mot föroreningarna.

Det alternativ som nu är aktuellt beräknas kosta drygt 72 miljoner kronor. Det ska delas mellan staten och AB Stab Suecia enligt ansvarsutredningen från 2018. Totalt faller 54 procent på staten och 46 procent på företaget, som får räkna sig till godo kostnader man redan lagt på förberedande åtgärder som exempelvis huvudstudien.

– Vi har nog lagt uppåt 15 miljoner hittills och det blir närmare 20 till, så det är väldigt mycket pengar. Men vi vill inte bara dra därifrån utan att ta vårt ansvar, det känns vettigast så, och vi har satt av medel för det här över tid, säger Tommy Karlsson, koncern-vd för Rundvirke Poles i Ludvika, den koncern som äger AB Stab Suecia i Södra Vi.

SGU, Sveriges geologiska undersökning, har tagit på sig att vara huvudman för första steget av åtgärderna. En bidragsansökan finns hos Naturvårdsverket och väntas beviljas inom kort. Förberedelserna planeras gå igång nästa år och vara klara hösten 2022. Sen ska de konkreta åtgärderna med bland annat omfattande schaktning och sanering av jorden ske och enligt tidsplanen ska det vara klart 2024.

Vad tänker ni göra med området sen?

– Vi får väl se, det är inte så hårt tryck efter industrimark i Södra Vi, för närvarande, säger Tommy Karlsson.

Den vänstra delen i resterna av kassunen är bottenlös. Kassunen beskrivs som en av källorna till föroreningarna på området.
Den vänstra delen i resterna av kassunen är bottenlös. Kassunen beskrivs som en av källorna till föroreningarna på området.
Fakta om industriområdet

Ett äldre slipersaktiebolag bildades 1899 som bedrev kreosotimpregnering från år 1900.

Industri- och Byggnadsaktiebolaget Suecia startade omkring 1943 en impregneringsanläggning för saltimpregnering på fastigheten Vi 48:1. Bolagets namn ändrades 1985 till Svenska Träimpregneringsaktiebolaget Suecia.

Nuvarande AB Stabsuecia Södra Vi tog över i december 1995. Bolaget har fortsatt med impregneringsverksamheten och mellanlagring av avfallsstolpar till och med 2011.

Karta: Stab Suecia i Södra Vi
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!