Giftiga björnlokor i Södra Vi

Den giftiga växten björnloka växer vid vattenverket i Södra Vi. Växten kan ge brännskador på huden - och efter semestern kommer Vimmerby Energi och Miljö AB att ta bort växterna från platsen. - Vi börjar med att ta bort dem mekaniskt och så får vi se om vi behöver bespruta området senare, säger VA-chefen Göran Nilsson.

Giftig växtsaft. Björnlokorna i Södra Vi kan orksaka brännskador och är särskilt farliga om den skadade huden utsätts för solljus.

Giftig växtsaft. Björnlokorna i Södra Vi kan orksaka brännskador och är särskilt farliga om den skadade huden utsätts för solljus.

Foto:

Vimmerby2014-07-21 06:31


Ett antal björnlokor har fått fäste vid vattenverket i Södra Vi. Växten - vars blommor ser ut som hundkex, men blir betydligt större - är giftig. Bara att röra blomman kan ge symtom som liknar brännskador. Det blir ännu värre om huden utsätts för solljus. Enligt sjukvårdsupplysningen ska en person som drabbats inte vistas i solljus på minst en vecka.
Björnloka kallas även för björnfloka och en liknande art kallas för antingen jätteloka och jättefloka.
Miljö- och byggavdelningen har fått in en anmälan om björnlokorna i Södra Vi, som nu ska avlägsnas av VEMAB.
- Jag vet inte om de står på vår mark, men vi ska ta bort rubbet. Björnlokorna kan ge frätskador på huden, men jag vet inte om de är särskilt vanliga i kommunen, säger Göran Nilsson.
Först efter semesterperioden kommer björnlokorna att tas bort från Södra Vi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om