Giftmordet på Jöns Andersson i Koppetorp

I sommar kommer Vimmerby Tidning att djupdyka i historiska brott begångna i våra trakter. Det handlar om allt från barnamord till pyromani och Vimmerbys välkända vatten. I del 1 kan du läsa om den tragiska giftattacken mot det nyförlovade paret i Koppetorp i början av 1800-talet.

Sommarserie om historiska brott i våra trakter.

Sommarserie om historiska brott i våra trakter.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-07-11 10:00

En man och en kvinna ligger vid väggrenen i höjd med Koppetorp. De kastar upp kraftig och spiller avföring. När gästgivaren Nils Hammarlund hittar dem är båda i svåra plågor.

– Plågorna hade tilltagit så att de förlorat sans, förstånd och eftertanke, berättar Hammarlund senare i förhör.

Mannen är bonden Jöns Andersson i Koppetorp och kvinnan är hans fästmö, soldatänkan Lisa Carlsdotter från Nyshult. Endast fem dagar har gått sedan deras förlovning utlystes i Frödinge kyrka, den 16 maj 1819, och snart ska Jöns Andersson komma att dö av sina plågor.

Paret förs av Nils Hammarlund till Lisa Carlsdotters torp – Ängstugan på Nyshults ägor– men redan samma kväll runt midnatt dör Jöns Andersson, utan att ha återfått medvetandet. När Provinsialläkaren doktor Svante Hanström i Vimmerby tillkallas för att obducera kroppen tar han med Anderssons magsäck och dess innehåll till det lokala apoteket. Tillsammans med apotekaren hittar han ett vitt välkänt pulver.

"Grovt pulveriserat, vitt fyrfalt, arsenik", skriver Hanström i obduktionsattesten och han fastslår även att det är den direkta orsaken till Jöns Anderssons död.

Med ny kunskap om varför Andersson dog kan Hanström nu effektivt behandla den svårt sjuka Lisa Carlsdotter mot arsenikgiftets våldsamma inverkningar och redan efter några dagar förbättras hennes tillstånd. Men vem kan ha haft för avsikt att giftmörda det lyckliga paret?

Brottsutredningen kommer att ledas av kronolänsman Lindahl och misstankarna faller tidigt på Jöns Anderssons forna piga Stina Caisa Nilsdotter som också tas in till förhör. Nilsdotter nekar till att ha förgiftat paret men blir trots sitt nekande häktad.

Rättegången inleds den 19 juni och ska komma att sträcka sig över fem dagar. Under den första dagen nekar Nilsdotter men under den andra dagen händer något och hon väljer att erkänna att hon förgiftat dem båda med avsikt att döda – hennes motiv är svartsjuka. 

Stina Caisa Nilsdotters motiv sträcker sig fler år tillbaka då hon tidigare nämligen varit mer än enbart piga åt Andersson. De har haft en mycket förtrolig kärleksrelation där han har lovat att gifta sig med henne. Detta tills han tröttnade på Nilsdotter och istället fick upp ögonen för änkan Lisa Carlsdotter.

När prästen lyser förlovningen mellan Andersson och Carlsdotter brister det för Stina Caisa Nilsdotter. Hon är fortfarande kär i Jöns Andersson och pratar förtvivlat med sina vänner om sätt att stoppa äktenskapet. Den 21 maj bjuder hon iskallt hem paret på grynkorv som hon har förgiftat med arsenik och sedan stekt i mjölk och ister. Arseniken har hon sedan tidigare köpt på Vimmerby marknad för att använda till sjuka kreatur och slöa hästar. Att Jöns Andersson dör men inte Lisa Carlsdotter får sin förklaring i att Lisa tycker korven smakar vedervärdigt och endast småäter av den, medan Jöns äter desto mer. 

Pigan Stina Caisa Nilsdotter döms den 25 juni 1819 vid Sevede häradsrätt till att halshuggas och brännas på bål för sina brott.

"Att hon i ovillkorlig avsikt att döda Jöns Andersson och hans tillkommande, änkan Lisa Carlsdotter, finner rätten rättvist, det skall pigan Stina Caisa Nilsdotter för ovan varande dess brottslighet halshuggas och på bål brännas". 

I Frödinge församlingsbok för år 1820 går det att läsa om det öde som kom att drabba den svartsjuka pigan:

"Den 23 februari 1820 Stina Caisa Nilsdotter, piga, Koppetorp, 49 år. Avrättad för mord".

Bakgrund

Berättelsen är fritt tolkad men bygger på boken Brott och straff från förr i Vimmerbytrakten av Erik Carlsson, Stadsmuseet Näktergalen och Kultur- och fritidsförvaltningen, Vimmerby 2012.

Erik Carlsson (1928-2019) var en lokalhistoriker född och uppvuxen på gården Nyllinge i Södra Vi. Efter ett yrkesliv som yrkeslärare och rektor började han forska på Vimmerbys historiska brott och straff.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!