Gina Dirawi gästar Vimmerby berättar

Den första – och största? – bokningen till årets upplaga av Vimmerby berättar är klar. I höst kommer Gina Dirawi till stan.

I oktober kommer Gina Dirawi till Vimmerby. "Men inte i egenskap av den person hon är, utan nu kommer hon som författare. Det känns extra roligt och spännande", säger Anna Mellergård.

I oktober kommer Gina Dirawi till Vimmerby. "Men inte i egenskap av den person hon är, utan nu kommer hon som författare. Det känns extra roligt och spännande", säger Anna Mellergård.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Vimmerby2020-03-12 06:00

I oktober är det dags igen för litteraturfestivalen Vimmerby berättar. Men redan nu kan vi avslöja årets stora dragplåster.

– Gina Dirawi är klar, kontraktet är underskrivet, säger Anna Mellergård, länets Litteraturutvecklare och festivalens ledare.

Idén till att bjuda in Gina Dirawi föddes ur tanken på Pippi Långstrump – som i år firar 75 år – och begreppet "starka flickor".

– Men det som fällde avgörandet var hennes nya ungdomsbok, "Paradiset ligger under mammas fötter". Jag visste att den skulle komma ut i mars, så jag bad förlaget om att få förhandsläsa den på semestern. Och det fick jag!

Gina Dirawis medverkande i Vimmerby berättar kommer att utgöra oktoberupplagan av Litterär salong. Och i samband med besöket kommer hon också att besöka högstadierna och gymnasiet.

– Vimmerby berättar är en festival för barn- och ungdomslitteratur, och bokens tema, som anknyter till religion och kulturella skillnader, passar nog perfekt för den målgruppen, säger Anna Mellergård.

Men … hur blir det med Astrid Lindgren då?

Jo, temat för Vimmerby berättar 2020 är hämtat från ett Astrid-citat.

– Vi utgår ifrån ”Sprida stoffet för alla vindar”, som kommer från en intervju med Astrid i samband med lanseringen av Pippi Långstrump 1945, säger Anna Mellergård och fortsätter:

– Det viktigaste för Astrid var att nå ut med berättelserna. Därför fokuserar vi i år på ämnen som "Astrid och filmen", "Pippi och scen" – och inte bara på böckerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!