Glada Utegrisar inleder samarbete

Fläsk från Glada Utegrisar utanför Vimmerby kommer att levereras till Järvsöföretaget Hälsingestintan. ”Målet är 20 grisar i veckan, det är utan tvekan det största samarbetet vi inlett sedan ALV”, säger grisuppfödaren Håkan Jonsson.

Grisarna i Ryggåsen är ute året runt, med tillgång till ligghall och hyddor med halm.

Grisarna i Ryggåsen är ute året runt, med tillgång till ligghall och hyddor med halm.

Foto: Jenn Hultberg

Vimmerby2019-05-05 07:00

Håkan och Siv Jonsson föder årligen upp omkring 2 000 frigående utegrisar på sin gård Ryggåsen, Brantestad utanför Vimmerby.

För en vecka sedan inledde de ett nytt samarbete med Hälsingestintan, ett företag som profilerat sig med policyn att inga djur ska behöva lämna gården när det är dags för slakt.

– Det här betyder jättemycket för oss. Det ger stabilitet och innebär också att jag kan ägna mig åt det jag gör, men på ett enklare sätt och mindre spretigt. Mitt krav i överenskommelsen är att jag inte ska behöva stycka köttet, jag föder upp och slaktar så löser de styckningen själva.

Bland tidigare stora kunder finns Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. Det nya samarbetet betyder att fläsket från grisarna som vuxit upp i Brantestad kommer att levereras till Hälsingestintans kunder i ett vidare geografiskt område.

– Det är spännande och än är det här så nytt att jag inte riktigt kan sia om konsekvenserna. Vi börjar försiktigt på en lägre nivå, men målet är omkring 20 grisar i veckan och det betyder 20 grisar färre för mig att stycka. Det är mycket positivt.

Intresset för det lokalproducerade som alternativ till storskalig uppfödning finns hos konsumenterna, men det är ändå tufft att nå lönsamhet, säger Håkan Jonsson.

– Det finns många faktorer som spelar in. Alla ropar bra och hurrar för det lokalproducerade, men få är beredda att betala merkostnaden när de väl står vid butikshyllan.

Affären med Hälsingstintan stärker Brantestadföretagets framtid, säger Håkan Jonsson.

– Samarbetet betyder jättemycket efter nödåret 2018. Om vi får liknande väder som i fjol och foderpriserna går upp lika mycket tror jag vi får avveckla, så tufft är det idag. Avveckla är dock inte detsamma som att vi lägger ner, sedan vi byggde slakteriet har vi byggt upp annan verksamhet i form av legoslakt och legostyckning. Däremot tål inte grisverksamheten ett sånt uselt år till, det är ett slit varje vecka med att få det att gå runt. Det här löser verkligen det akuta problemet, men det måste också bli en positiv utveckling av det hela på sikt.

Hälsingestintan kommer att börja sälja köttet, som marknadsförs under namnet ”Hälsingestintan Vårt eget kött – Fläsk från Glada utegrisar", under våren, både konsumentpackat och för manuell chark.

– Samarbetet med Glada utegrisar innebär att vi tar ett steg till mot vår vision att vi så långt det är möjligt ska äta kött från djur som haft ett värdigt liv. Att nu kunna erbjuda kött från grisar som slaktats hemma på gården är ytterligare ett steg i denna riktning, säger Mats Markgren, vd Hälsingestintan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om