En miljard till infrastrukturen i Kalmar län

På onsdagen kom beskedet att regeringen fördelat över en miljard kronor till infrastrukturen i Kalmar län.

För första gången blir anslaget till regionala länstransportplanen över en miljard kronor. "En ökning med mer än 60 miljoner än det vi vågat kalkylera med", säger regionrådet Karin Helmersson (C).

För första gången blir anslaget till regionala länstransportplanen över en miljard kronor. "En ökning med mer än 60 miljoner än det vi vågat kalkylera med", säger regionrådet Karin Helmersson (C).

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-06-23 19:28

Under onsdagen gav regeringen Trafikverket i uppdrag att ta fram direktiv för en ny nationell transportplan, samtidigt som medel fördelats till de regionala planerna.

Regionala utvecklingsnämnden har det senaste året argumenterat hårt för att Kalmar län måste få ett ökat anslag, med motiveringen att man hittills haft lägre resurser per invånare än andra län i landet.

Så onsdagens besked välkomnas av Karin Helmersson, centerpartistiskt regionråd, tillika ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

– Äntligen en ökning till Kalmar län och våra stora behov av satsningar. Våra argument har gett resultat, anslaget till den regionala länstransportplanen blir 1,068 miljarder kronor. Det innebär att vi tar oss över miljarden för första gången, kommenterar hon i ett pressmeddelande.

– Vi hade lagt på åtta procent, jämfört med revideringen för fyra år sedan. Och så fick vi 60 miljoner kronor utöver det vi vågat kalkylera med, så du förstår att jag är glad i dag, säger Helmersson när vi når henne på telefon.

I den nationella planen säger hon sig se en cykelpott och en satsning på det regionala järnvägsnätet.

– Det borde gynna de satsningar vi så väl behöver i det statliga nätet. Nu vidtar ett arbete att färdigställa ett förslag som utgår från det Handlingsprogram för transportinfrastruktur, som är beslutat sedan tidigare.

Förslaget kommer beslutas vid regionala utvecklingsnämndens möte den 26 augusti och därefter skickas på remiss till länets kommuner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!