Glassföretag tar form i kommunen: "Om tio år vill vi att hela Sverige ska veta vilka vi är"

Äkta, hemgjord glass men med en twist. Det är väl så man i enkla ord kan beskriva Johan Zedigs och Anneli Rimås nya satsning. Paret har många planer kring sitt nya koncept och målet är att skapa ett varumärke som så småningom ska kunna växa till en välkänd kedja.

Bild: Semmelglass, eller en glass med bitar av blåbärspaj - går det? Ja visst, om du frågar Johan Zedig och Anneli Rimås så finns det inga för galna idéer när det gäller smaker på glass. "Alla glassar är glutenfria och görs med äkta smaker, och närproducerade och ekologiska ingredienser så långt det bara är möjligt" säger Annlie Rimås.

Bild: Semmelglass, eller en glass med bitar av blåbärspaj - går det? Ja visst, om du frågar Johan Zedig och Anneli Rimås så finns det inga för galna idéer när det gäller smaker på glass. "Alla glassar är glutenfria och görs med äkta smaker, och närproducerade och ekologiska ingredienser så långt det bara är möjligt" säger Annlie Rimås.

Foto:

Vimmerby2017-02-27 05:30

Hemma hos paret Johan Zedig och Anneli Rimås i Brånhult utanför Rumskulla håller just nu ett nytt företag på att ta form. Det märks inte minst när de öppnar frysen och mer eller mindre varje fack är proppfyllt med små plastburkar. Och det är i dessa små burkar som den nya affärsidén ligger och gror.

Det är förstås glass i burkarna. Men inte vilken massproduktion av varan som helst utan hemgjord glass med eget recept och med lite annorlunda smaker.

– Vi tänker att det här ska bli som en småländsk variant av "Ben and Jerrys", säger Johan Zedig.

I 26 år jobbade han på Mariannelunds Karamellkokeri, men valde nyligen att lämna sin del i företaget och satsa på något eget tillsammans med sambon Anneli. Trots att Johan Zedig jobbat med främst godistillverkning under alla år, har han alltid haft med sig tanken på att börja göra egen glass.

– Det var faktiskt så att den första "karamellarn" i Mariannelund som hette Ernst Johansson började företaget med att göra glass i liten skala. Men han slutade ganska snabbt när han fick massa skäll av tanterna i byn som sa att hans glass gjorde barnen förkylda... Det här var på 30-talet, och nu blir det nästan som att vi tar över hans arv, säger Johan Zedig.

Anneli Rimås kommer också från Mariannelund, men har bott och arbetat i Örebro i flera år.

– Där drev jag en egen sångstudio i tio år och genom det har jag med mig mycket erfarenhet om företagande, säger Anneli.

Fortsätter samarbeta

Namnet på det nya företaget är redan klart, "Zedigs Glass". Och det är även bestämt att det ska bli ett samarbete med Mariannelunds Karamellkokeri.

– Vi har ett väldigt bra samarbete. Inom kort kommer vi till exempel att starta upp en webshop där vi även kommer sälja deras produkter, tillsammans med våra glasstillbehör, exempelvis sirap och hemgjort strössel, säger Johan, och berättar att flera av glassorterna kommer ha smaker från karamellkokeriet.

– Vi har bland annat gjort en glass som heter päroncongac och i den har vi i små bitar av vår egen päroncongacfudge.

Just nu håller paret på att leta lokal för sitt nya företag. Och valet står och väger mellan Vimmerby, med närheten till bland annat Astrid Lindgrens Värld med allt vad det innebär, och Mariannelund där både Johan och Anneli har sina rötter.

– Vi har kollat på flera lokaler i Vimmerby faktiskt, säger Zedig.

Både Anneli och Johan säger att det här är en affärsidé som båda tror väldigt starkt på.

– Vi har båda varit egenföretagare innan och vi vill inte satsa på något som innebär nya hundår. Vi vill satsa på det här för att vi verkligen tror på idén, säger Anneli.

– Vår dröm är ju att Zedigs Glass ska kunna växa och bli en kedja som finns runt om i landet. Den som besöker caféet ska kunna se tillverkningen. Kanske smäller man upp ett mobilt glasscafé på Öland på sommaren?

De senaste månaderna har paret jobbat fram ett antal annorlunda recept som kan komma att dyka upp på en framtida glassmeny. Eller vad sägs om glass med blåbärspaj i, kladdkaksglass eller glass med smak av viol?

– Vi brukar låta våra gäster komma med önskemål på smaker de skulle vilja ha på sin glass. Den konstigaste önskningen vi fått hittills har varit kombinationen avokado, mango, ingefära och citron. Vi tyckte inte alls det lät gott men vi testade och det blev faktiskt en av våra egna favoriter.

– Vi har inte ens testat att göra en vanlig vaniljglass än, vi inser ju att vi nog måste ha en neutral smak också men just nu vill vi bara experimentera, säger Anneli.

Paret hoppas att drömmen om ett glasscafé ska vara verklighet redan till sommaren.

– Vi hoppas ju på det. Men för oss får det också hellre ta lite längre tid, bara det blir riktigt bra.

Att Johan och Anneli brinner för sin idé är inget tvivel om. Och det är en känsla de hoppas dela med sig till övriga bygden.

– "Ska ni till Astrid Lindgrens Värld i sommar? Då måste ni åka till Zedigs Glasscafé också". Så vill vi att de boende här omkring ska säga om oss till sina vänner. Vi hoppas ju att folket ska känna sig stolta över vad som finns här. Och om tio år vill vi att hela Sverige känner till vilka vi är, säger Johan Zedig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om