Mellan 2012 och 2014 gör offentlig verksamhet och privata företag investeringar i Vimmerby kommun för cirka 1,5 miljarder kronor. Där ingår bland annat nya kraftvärmeverket, byggnation av industriområden, nytt äldreboende, satsningen på fiber från kommunens sida och ALV:s, Åbros och Magnus Frodigs investeringar från den privata.
- För en kommun i vår storlek är det en stor summa pengar. En del av det här måste vi göra och kan vi behålla vår ekonomi under några år har vi utrymme att göra saker som vi vill göra framöver, säger Glennfalk och fortsätter:
- Det har varit ett fruktsamt år och det har hänt väldigt mycket. Vi har fått fart på byggnationen i Vimmerby.
Glennfalk lyfter fram tre viktiga beslut från 2013:
- Det är satsningen på fiber, byggnationen av äldreboendet och indsutrimarkerna. Där täcker vi in infrastrukturen, omsorgen och näringslivet. Gör vi det klarar vi uppdraget.
"Känner ingen prestige"
Det är främst i satsningen på ett kommunalt fibernät för drygt 70 miljoner som Glennfalk lagt ned ett stort personligt engagemang. Ska kommunens kalkyler gå ihop krävs att 60 procent av kommunens hushåll ansluter sig till det nya nätet.
- Fiberfrågan är den fråga jag har jobbat mest med och det var osäkert hur det skulle gå ända in i fullmäktige. Finansieringen kommer att ta tid och jag är besviken på de fastighetsägare som tecknat avtal med andra leverantörer och därmed minskar vårt ekonomiska utrymme.
Känner du personlig prestige i den här satsningen?
- Nej. Prestige är inte bra i politiken och jag tycker att vi har visat att vi kan ändra beslut som visat sig felaktiga, som exempelvis med kylmaten. Men jag är övertygad om att fibret är ett bra beslut för Vimmerby.
Kostnaderna skenade
Under 2014 beräknas båda de nya industrimarkerna stå klara. Kostnaderna för exploateringarna vid Krönsmon och Östra Ceos har skjutit i höjden och beräknas landa vid 73 miljoner kronor.
- Vi kommer att ha två väldigt bra industrimarker. En för tyngre industrier vid Krönsmon och en för handel och mindre industrier vid Ceos. Industrimarken vid Krönsmon blir dyr, men på sikt är jag övertygad om att det kommer att vara bra för Vimmerby.
Holmströms Bil är såhär långt det enda företaget som köpt mark på de nya industritomterna.
- Jag räknar med att mycket blir klart under det närmaste halvåret. Det handlar om både nyetableringar och företag som vill ha nya lokaler.
Oenig med direktionen
2013 har även varit ett ovanligt hett år i Vimmerbypolitiken. De stridande uppfattningarna om behovet av ett nytt trygghetsboende fick Vimarhems ordförande Tomas Holgersson (C) att lämna sin post, beslutet att förlägga ALMA-utdelningen till Stockholm upprörde i stadshuset och höstens turer runt kommunalförbundet Itsam har diskuterats i hårda ordalag.
Glennfalk fick inte med sig direktionen på sitt förslag om att sparka Alberto Necovski och eventuellt göra en polisanmälan. I stället blev den hårt kritiserade vd:n utköpt - en affär som kostar skattebetalarna 1 088 158 kronor.
- Jag tyckte att det fanns belägg för en annan lösning, men fick inte med mig de andra direktionsmedlemmarna.
Har Itsam-affären skadat dig personligen?
- Nej, det tror jag inte. Några kanske tycker att jag borde ha agerat annorlunda, men jag har handlat efter min övertygelse.
Glennfalk om gångna året
Stora investeringar från flera håll och nya mångmiljonsatsningar. Men också ilska över flytten av ALMA-priset och mödosamt arbete med turerna runt kommunalförbundet Itsam.Micael Glennfalk (M) sammanfattar ett händelserikt år - men ser också slutet på sin tid i politiken.- Blir jag omvald blir det nog min sista mandatperiod som heltidspolitiker, säger Vimmerbys kommunalråd.
Micael Glennfalk (M) sammanfattar 2013 på det kommunalpolitiska planet och ser fram emot ett spännande val 2014. Blir han omvald talar allt för att det blir hans sista mandatperiod.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!