Glennfalk tveksam till taxistöd

Kommunalrådet Micael Glennfalk, M, vill gärna se hur många taxibilar som helst i Vimmerby.
Men att kommunen ska ta något ekonomiskt ansvar för en allmän taxiservice är han tveksam till.

Vimmerby2012-08-24 06:12

- Vi ska i alla fall inte dölja någon form av taxi-subvention bakom skolskjutsarna, och jag vet inte ens om taxi är så angelägen samhällsservice att kommunen har laglig rätt att gå in med stöd, säger han i en kommentar till "taxidöden" som taxichaufförerna menar drabbar Vimmerby när det numera inte kommer att finnas en enda taxibil i tjänst nattetid.

Kommunal klausul
Enligt Vimmerby Taxi är en betydande anledning till att man förlorade senaste upphandlingen att kommunen tagit bort en klausul i anbundsunderlaget att skolskjutsentreprenören också ska hålla med allmän taxiservice.
Enligt kommunens
trafikadministratör, Joakim Svensson, lyder den tidigare skrivelsen att "anbudsgivaren bör redovisa hur han tänkt erbjuda allmänheten taxiservice under perioden.".
Den fanns alltså inte med i den senaste upphandlingen som gjordes av KLT, Kalmar Länstrafik.

Två miljoner
- Det gamla avtalet med taxi hade gått ut och vi gjorde en ny upphandling via KLT och uppskattningsvis kommer vi att spara uppemot två miljoner kronor på det, säger Micael Glennfalk.
Anledningen till att kommunen lät KLT handla upp skolskjutsarna för Vimmerby kommun var enligt Joakim Svensson samordningsvinster.
- Man ska kunna använda samma fordon till skolskjutsarna som till den anropsstyrda trafiken och färdtjänsten, och hade vi gjort en egen upphandling hade vi riskerat att få två helt olika entreprenörer, säger han.
KLT ansvarar sedan årsskiftet helt och hållet för färdtjänsten och den anropsstyrda trafiken, som i huvudsak stadsturen och kompletteringstrafiken till ordinarie linjetrafik.
Delar av det körs av taxi som också har en del av skolskjutsarna kvar. Taxi menar dock att organisationen och förtjänsten blir för liten för att också klara den allmänna taxiservicen, särskilt nattetid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om