Goa gubbar med karaktär

Det är statyernas år i Vimmerby. Efter Astrid på torget och Källa Astrid på Näs var det så dags för diversearbetare Hejsan, murare Stjärnborg och lumpsamlare Stolpe att utöka skaran av avbildningar i brons.

Foto:

Vimmerby2007-09-01 04:21

- Det här är ytterligare ett steg i berättandet om karaktärerna i Vimmerby, säger Micael Glennfalk, Björkbackens Karaktärshotell, som tagit initiativet till färskaste kulturminnet i Vimmerby.
Nog har tanken snuddat vid invigningsbaluns, skådisar och ballonger och nog hade det kunnat stå i paritet till den investering Micael Glennfalk gjort för att få tre gubbar i brons framför sitt hotell - men mer än tanke blev det inte.
Istället avtäcktes Hejsan, Stjärnborg och Stolpe i all enkelhet av beställaren Micael Glennfalk och konstnären Jonas Högström.
- Det är så här det ska vara, enkelt och anspråkslöst som gubbarna själva var. Nu sitter de där och småpratar och ser harmoniska ut medan folk passerar förbi, precis som då, säger Glennfalk.
Bronsskulptören Jonas Högström i Höganäs kontaktades av Micael Glennfalk för första gången för två år sedan. Glennfalk hade sett Högströms Nils Poppe-staty.
- Det var förvånande att få ett så stort jobb från en privatperson, och dessutom ovanligt att porträttera karaktärer av det här slaget - men roligt. Jag har haft väldigt fria händer, säger Jonas Högström, som gjort flera större offentliga verk framförallt i södra Sverige och har eget bronsgjuteri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om