Gode män efterlyses

Christer Boqvist och Elisabeth Hummelgren är två av nio personliga ombud, som sedan hösten 2001 arbetar för de psykiskt funktionshindrades sak. De är ett frivilligt stöd för de psyskiskt funktionshindrade, men ska också se till att lyfta frågor som rör just den här gruppen.

Vimmerby2003-06-23 08:43

Som personliga ombud delar de på kommunerna Västervik, Hultsfred och Vimmerby. De har sju kollegor i resten av länet. Personliga ombud jobbar helt på klienternas uppdrag och ska vara den lots många behöver för att exempelvis klara kontakten med myndigheter.
Ombuden önskar att samordningen kunde vara bättre.
- Det pratas mycket om helheten och samarbete, men det finns ändå en tendens till att var och en jobbar på med sin bit. Kommun, landsting, försäkringskassa och arbetsförmedling fungerar inte riktigt som en helhet idag och därför trillar många människor rakt igenom systemet.
- Vi gör gemensam sak av det eftersom det känns angeläget att faktiskt fråga sig varför det ser ut så här. Varför är det svårt att hitta gode män till just målgruppen psykiskt funktionshindrade?
Om bristen på gode män och förvaltare fortsätter och köerna växer ser Elisabeth Hummelgren och Christer Boqvist mörkt på framtiden.
- Det skulle helt enkelt innebära att fler människor ramlar rakt igenom systemet. En social katastrof. Och ekonomiskt haveri. Det finns redan de som hamnat i en misär de inte borde ha hamnat i, om det fanns en annan förståelse och bättre samordning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!