Granbarkborren är i en nedåtgående trend i Vimmerby just nu. Dock kan träd som fallit av storm och vind ställa till det för skogsägare.
– Det har varit nedåtgående under året. Men det vi har mycket i år som vi inte haft tidigare är att det har blåst ner mycket skogar, säger Daniel Cluer, skogskonsulent på Skogsstyrelsen och fortsätter:
– Granbarkborren lyckas allra bäst med sin föryngring med sin naturliga mat, det är då vindfällen och stormskadade träd. Angrepp på stressade träd gör att föryngringen lyckas bättre där än på stående träd som är livskraftiga och kan försvara sig.
Även egenföretagaren Ted Nilsson som arbetar med trädfällning på Ted Nilsson Svartfalls skog och trädfällning AB, har upplevt konsekvenserna av vindfällda träd.
– I och med stormen som kom i vintras så har jag upparbetat mycket gran och när värmen kom nu så var många granar alldeles fulla av borrar men dom kom ju ut ur skogen i precis rätt tid så att bitvis har vi nog fått bort ganska många barkborrar på redan stormfälld skog som tur är, säger han.
Vid månadskiftet mellan maj och juni skedde en ökning bland granbarkborrarna, men i dagsläget ser situationen hanterbar ut, menar Daniel Cluer på Skogsstyrelsen.
– Det är en nedåtgående trend, vi har färre angrepp i år än förra året i vårt distrikt. I hela landet har det inte minskat, men hos oss har det minskat. Men vi har en riskfaktor ifall det blir en varm sommar igen, säger han.