Granbarkborren svärmar: "Nu har de kommit igång."

Efter en relativt lugn vår svärmar nu granbarkborren i skogarna. "Det är för tidigt att säga hur det utvecklar sig"

"Nu har andrasvärmningen dragit igång", säger Thomas Nilsson på Södra. Avfläkt bark är ett av tecknen på att granen blivit angripen av granbarkborre.

"Nu har andrasvärmningen dragit igång", säger Thomas Nilsson på Södra. Avfläkt bark är ett av tecknen på att granen blivit angripen av granbarkborre.

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2021-07-28 17:00

Granbarkborrens andrasvärmning är igång i Vimmerby och Hultsfred kommun. 

– Andrasvärmningen nu i slutet av juli och början på augusti är den som brukar vara värst för vår region. Det är då det blir som mest granbarkborrar som tar död på mest skog. Det kan gå relativt snabbt, säger Thomas Nilsson, skogsinspektor på Södra för verksamhetsområde Vimmerby.

Under 2020 dog enligt skogstyrelsen 8 miljoner kubikmeter gran i landet på grund av angrepp från insekten. Det är den högsta siffran på skador som uppmätts och det var framför allt östra delarna av Götaland och Svealand som drabbades. Men hittills i år menar Thomas Nilsson att de senaste årens uppåtgåendetrend sett annorlunda ut. 

– Det har varit en ganska lugn vår, som ligger lågt med skador i jämförelse med 2018 och 2019. Det mest skador har det varit norr om Vimmerby kring Locknevi och söder ut kring Mörlunda, men det varierar väldigt och vid kusten har det varit rätt förskonat. 

undefined
Utanför Gullringen tillsammans finns en referensfälla för granbarkborrar.

Södras verksamhetsområde Vimmerby sträcker sig över Vimmerby kommun, Hultsfreds kommun och delar av Västervikskommun. Anledningen att det hittills i år varit färre angrepp här menar Thomas Nilsson beror på att temperaturen under våren hållit sig nere och att det regnade en hel del. 

– Men nu när det blivit varmt har de kommit igång. Fortsätter torkan och vi får en augusti då det är lika torrt och varmt som under de senaste veckorna, då kommer vi med stor sannolikhet hamna på en ganska hög skadenivå. Men än är det för tidigt att se hur det kommer att utveckla sig.  

Angreppen innebär stora ekonomiska försluter för skogsägarna. För försöka begränsa skadorna gäller det att upptäcka angripna träd tidigt så att de kan avverkas och transporteras bort.

– Den kommande tiden är rätt avgörande så det gäller att vara vaksam. Nya angrepp kan vara svåra att upptäcka, man måste nästan gå på trädet för att se det färska borrmjölet. Men jag har själv sett ett flertal träd som nyligen blivit angriparna, säger Thomas Nilsson.

Ett ställe som det är speciellt viktigt att hålla koll på är områden som tidigare år blivit hårt ansatta av insekten. 

– Ofta sker angreppen i anknytning till gamla skador. Granbarkborrarna vill gärna hålla på där de varit tidigare. Dels beror det på att det kan vara svårt att helt få bort dem från ett område och dels för att de dras dit för att träden där är mer stressade eller gamla. 

undefined
"Visst har det varit skador i år men än så länge har det varit i ganska låg omfattning", berättar Thomas Nilsson.
Tecken på nya angrepp

1, Borrmjöl på liggande solexponerande stammar och vid stambasen på stående träd. 

2, Kåda, blir som tårar på stammen. 

3, Torra gröna barr som granen har tappat kan vara tecken på angrepp.

4, Avfläkt bark högt uppe på stammarna, under den fortfarande gröna kronan. På högsommaren börjar granbarkborren sina angrepp på stammen vid grönkronans nedre del och fyller på nedåt. 

5, Där barken fallit av kan du titta efter granbarkborrens modergångar, ofta har de näbbspår av hackspett.

Källa: Skogsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!