Granens väg från Snokebo till torget

Vi följde årets julgran från Snokebo till torget. En trädfällning som kräver lite mer trixande och tankeverksamhet än en vanlig granhuggning. - Ner brukar de alltid komma i alla fall, säger Per-Ove Pettersson på kommunens driftavdelning.

Väl på torget finns Tage Wacker beredd med julpyntet.

Väl på torget finns Tage Wacker beredd med julpyntet.

Foto:

Vimmerby2009-11-24 07:42


Inte så där väldigt mycket till julstämning en måndagsmorgon på ett gråkallt gärde i Snokebo. Men det ska bli. Här börjar nämligen jobbet med att få den kommunala julgranen till torget, där den ska stå och sprida sitt ljus de 52 dagar som återstår till julen ska dansas ut igen. Bertil Fors, Per-Ove Pettersson och Jonas Svensson från driftavdelningen och Roger Danielsson från Vimmerby Energi är gänget som ska få granen på fall.
Ska man vara riktigt noga började förstås proceduren med att utse en gran. Kommunens folk brukar slänga ett getöga på tänkbara barrträd när de är ute och far. I år var det Bertil Fors, som under en biltur med frugan fick se en väldigt fin gran i Snokebo, inte alls långt från vägen heller och det är sannerligen en fördel i sammanhang som dessa.
- Måste vi långt in i skogen kan det hända att lastmaskinen fastnar, säger Roger Danielsson.

"Oroväckande hög"
Nåväl. Efter närmare granskning visade sig granen hålla måttet. Jämn och fin efter fristående växande i lagom takt. Dessutom full med bonuskottar.
- Ofta är ju granen fin på ena sidan, men inte riktigt lika fin på andra, men den här är bra, säger Per-Ove Pettersson.
Nu kan man inte alltid vara försäkrad om att precis alla tycker likadant. Årets granmodell är av sådant slag som borde tilltala de flesta, men smaken är delad. Häromåret var den kommunala granen riktigt tät och bullig. Snygg, tyckte många.
- Fast en dam hörde av sig till mig och undrade vad det var för en "köttbulle " vi satt på torget, säger Bertil Fors.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om