Grannar sågar bullermätningarna

Grannar till AssiDomän utanför Vimmerby sågar de bullermätningar som gjorts vid företaget. - Det var långt ifrån full drift när mätningarna gjordes, skriver flera grannar i två olika yttranden till länsstyrelsen.

Vimmerby2004-06-23 06:52

Någon utökning av drifttiderna kan grannarna inte tänka sig att acceptera.
För två år sedan beslutade länsstyrelsen i Kalmar om ett nytt miljötillstånd för AssiDomäns sågverk utanför Vimmerby. En del i beslutet innebar att bullernivåerna skulle utredas för ett senare slutgiltigt beslut om vilka nivåer företaget kan få ned bullret till.
Den utredningen är nu gjort och har lett fram till att företaget lämnat in ett förslag till länsstyrelsen för vilka villkor som slutgiltigt ska gälla.

Dygnet runt
Företaget konstaterar att det är svårt att få ned bullret ytterligare, men att satsningar på marknadens tystaste truckar och ytterligare ljuddämpande åtgärder i flera timmerfack planeras och anser att det ska räcka för att länsstyrelsen ska ge tillstånd till kontinuerlig drift dygnet runt. Något som också miljö- och byggnämnden i Vimmerby accepterar.

Begränsa tiden
Men det gör inte ett knappt tio-tal närboende till företaget.
- Vi accepterar definitivt inte några utökade drifttider, vi vill istället begränsa drifttiderna till mellan 07 och 16 på vardagar. Lagen måste gälla också för AssiDomän, skriver åtta grannar i en gemensam skrivelse.
Ytterligare två grannar för fram liknande synpunkter i en egen skrivelse.
- Vi har medgivit drift mellan 05 och 23 på vardagar, och med det anser vi att vi har varit så tillmötesgående som det bara går, skriver de.

Kräver ny mätning
Båda skrivelserna som kommit in som yttranden över det förslag till slutgiltiga villkor som länsstyrelsen skickat ut innehåller också skarp kritik mot de bullermätningar som gjorts och som ligger till grund för de nu föreslagna villkoren.
Grannarna anser att driften varit klart lägre vid mättillfällena, och underkänner därför resultaten.
- Det var mycket tystare än på länge, dessutom gjordes inte mätningen vårt hus, utan längst ner i trädgården där bullervallen och granskogsridån dämpar som mest, heter det i en av skrivelserna.
I den andra skrivelsen förs det fram krav på en ny och helt oberoende mätning ska ske utan att företag vet när den görs, innan något som helst beslut om villkoren kan fattas, anser de grannarna.
Länsstyrelsen kommer nu att låta företaget få en chans chans att justera sitt förslag innan länsstyrelsen lägger fram ett förslag till slutgiltiga villkor för beslut i miljöprövningsdelegationen, en myndighet i myndigheten, som innan den spikar de slutgiltiga villkoren, låter bolaget få ytterligare en chans att yttra sig.
Men också det beslut som delegationen sedan fattar kan överklagas i det fall endera parten inte är nöjd med det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!