Känd brottsling som greps i Vimmerby begärs häktad

Med dragna vapen slog polisen till med flera enheter mot gården utanför Vimmerby som ägs av den tidigare sexdömde polismästaren Göran Lindberg. På platsen grep polisen den 72-årige Kjell Axel Johansson, bland annat känd som ledare för ”Grodmansligan” som än en gång misstänkts för synnerligen grovt narkotikabrott.

En bil som ägs av den misstänkta brottslingen står fortfarande kvar på platsen där han greps.

En bil som ägs av den misstänkta brottslingen står fortfarande kvar på platsen där han greps.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2021-06-10 10:59

Kammaråklagaren Jonas Peterson har ingen kännedom om huruvida Göran Lindberg också misstänks för brott i sammanhanget, men han är inte frihetsberövad och ingår inte bland de nio misstänkta i åklagarens ärende.

Det var i måndags som gripandet gjordes.

– Först kom en piket med dragna vapen och grejer, sen kom de andra polisbilarna. Det kan ha varit tre-fyra bilar, berättar en person som såg tillslaget för Vimmerby Tidning.

Tillslaget i Vimmerby var en del av den internationella operationen ”Trojan Shield” riktad mot flera grova kriminella nätverk världen över. Vid tillslagen tidigare i veckan greps minst 800 personer. 155 av dem i Sverige. En av dem, Kjell Axel Johansson, greps i Vimmerby, något som Expressen var först att rapportera om.  

SR P4 Kalmar var först att berätta om att Kjell Johansson har adress på gården som sedan länge ägs av den tidigare polismästaren Göran Lindberg.

Kammaråklagare Jonas Peterson bekräftar för Vimmerby Tidning att Kjell Johansson är frihetsberövad i väntan på häktningsförhandling. På torsdagseftermiddagen säger han att den förhandlingen antagligen kommer att äga rum under fredagen. I åklagarens ärende ingår totalt nio olika gripna personer varav tre häktats och sex stycken, däribland Kjell Johansson, begärts häktade. Åklagaren vill inte kommentera gripandet eller detaljer kring brottet som Kjell misstänks för.

– Kommentarer om vilken typ narkotika det handlar om eller liknande är ingenting jag lämnar ut i nuläget, av utredningstekniska skäl, säger kammaråklagare Jonas Peterson.

Kjell Johansson har haft ett rum till sitt förfogande i mangårdsbyggnaden sen han släpptes från den säkerhetsklassade anstalten Saltvik utanför Härnösand hösten 2014. Kjell Johansson avtjänade där ett tioårigt fängelsestraff, bland annat för grovt narkotikabrott, som han dömdes till när Svea hovrätt sommaren 2007 ändrade Stockholms tingsrätts dom från fängelse i 14 år till tio år. Brottet bestod av att han organiserat insmugglingen av 12,5 kilo amfetamin tillsammans med två andra män som också dömdes till långa fängelsestraff.

Delar av straffet avtjänade Kjell Johansson på skydds- och säkerhetsavdelningen på Saltvik. En avdelning där klienter med särskilt skyddsbehov placeras.

Även Göran Lindberg avtjänade delar av sitt straff på sex års fängelse som han dömdes till 2010 för bland annat grov våldtäkt, på Saltvik. På grund av sin bakgrund som polischef bedömdes även han ha särskilt skyddsbehov.

Hur länge de båda satt på samma avdelning på Saltvik tillsammans framgår inte av de handlingar Vimmerby Tidning tagit del av. Göran Lindberg flyttades från Saltvik hösten 2013 till Västerviksanstalten och frigavs villkorligt i januari 2014.

Kjell Johansson satt fortfarande på Saltvik sommaren 2014. Han frigavs villkorligt under hösten samma år.

Den 23 november fick han adress hos Göran Lindberg och har sedan dess disponerat ett rum i huvudbyggnaden på Lindbergs hästgård utanför Vimmerby. Där greps han av polisen i måndags eftermiddag när polisen slog till med flera enheter och dragna vapen.

Enligt ögonvittnen som bor nära tog tillslaget och husrannsakan av Lindbergs hus cirka en timma.

– Den de tog med sig är som vi förstått det Lindbergs kompis, säger en närboende.

 Har ni sett av den som greps något?

– Nej, han har kommit och gått lite då och då och bott hos Lindberg när han varit på gården, säger ögonvittnet.

Historiskt har Kjell Johansson flera domar och långa fängelse straff för grova narkotikabrott bakom sig. Bland annat greps han iförd grodmansdräkt och syrgastuber. I en ryggsäck hade han den gången 20 kilo amfetamin. Därför fick han namnet "Grodmansligans ledare".

Han anhölls i sin frånvaro den 4 juni och greps i Vimmerby i måndags. Som det ser ut i nuläget hålls häktningsförhandlingen mot honom under fredagen i Nyköpings tingsrätt, där han misstänks för synnerligen grovt narkotikabrott.Vimmerby Tidning har under torsdagen sökt Göran Lindberg både via telefon och på plats på gården där han enligt vittnen befunnit sig dagen innan. När vi får kontakt med honom på gården på eftermiddagen säger han att han inte har tid att prata.

Den misstänkte brottslingen, 72-årige Kjell Axel Johansson, greps utanför Vimmerby på måndagen.
Den misstänkte brottslingen, 72-årige Kjell Axel Johansson, greps utanför Vimmerby på måndagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!