"Grannsamverkan - bra skydd"

Kontanter, guld, bankkort och vapen! Där har ni "Topp fyra" bland villatjuvarnas favoriter. Idag är det ingen tjuv som släpar iväg tv-apparater och annat skrymmande gods från en villa man besökt. Det ska gå snabbt och det ska vara enkelt att omsätta det stulna i pengar.

Håkan Johansson från KRIS i Kalmar berättade sitt livs historia och gav tips om hur man ska skydda sitt hus från inbrott.   Grannsamverkansskyltarna har en avskräckande verkan, det visar erfarenheten.

Håkan Johansson från KRIS i Kalmar berättade sitt livs historia och gav tips om hur man ska skydda sitt hus från inbrott. Grannsamverkansskyltarna har en avskräckande verkan, det visar erfarenheten.

Foto:

Vimmerby2013-10-25 06:28


Grannsamverkan i Vimmerby hade i veckan bjudit in den "omvände" inbrottstjuven Håkan Johansson, 32, som idag jobbar inom KRIS, Kriminellas revansch i samhället, i Kalmar, grundat 1997. Han berättade om vägen från ostyrig knatte, som hade svårt att hantera sin ilska, till den första fyllan i elvaårsåldern, det accelererande knarkmissbruket, de otaliga villainbrotten, de elva fängelsevändorna och fram till idag. Först 20-25 år gammal fick han en ADHD-diagnos och därmed behandling.
Hur konstigt det än kan låta har han inte blivit lagförd, alltså dömd, för ett enda villainbrott, däremot för ett lägenhetsinbrott. Övriga domar har gällt annat, bland annat knark.

Rehabilitera andra
Idag arbetar han som sagt inom KRIS och lägger all sin kraft på att rehabilitera andra som hamnat i samma situation som han själv gjorde, men som nu, ärligt och uppriktigt, vill tillbaka till ett normalt liv. Här betyder bostad, jobb och en meningsfull fritid mycket för att de inte ska trilla tillbaka. Det vet Håkan och hans kompisar av egen erfarenhet.
Han var en duktig berättare och många greps säkert av hans nakna berättelse. Det märktes inte minst av frågorna på slutet.
Snatterier under skoltiden ersattes så småningom av inbrott i främst villor och lägenheter. Behovet av pengar för att finansiera knarkbruket var stort, vilket drabbade många fastighetsägare, inte minst i Kalmar med omnejd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om