Grannsamverkan i försvar

Efter sju villainbrott i samma kvarter på en kväll fick det vara nog - grannarna och polisen drog igång grannsamverkan. Det är 20 år sen.
Tidigare i veckan kritiserade en villaägare verksamheten och undrade om grannsamverkan ens finns.
Flera ledande företrädare går nu i svaromål och menar att grannsamverkan finns och minskar risken för inbrott med 25 procent förutsatt att den fungerar.

Anders Degerman, Håkan Karlsson och kontaktombudet Jan Oscarsson försvarar grannsamverkan, men säger att det fungerar väldigt olika i olika områden. Foto: Jimmy Karlsson

Anders Degerman, Håkan Karlsson och kontaktombudet Jan Oscarsson försvarar grannsamverkan, men säger att det fungerar väldigt olika i olika områden. Foto: Jimmy Karlsson

Foto:

Vimmerby2012-11-10 05:06


- Det är väldigt olika mellan olika områden. Eftersom det helt och hållet bygger på ideella insatser är det avgörande att kontaktombuden är engagerade och att medlemmarna också aktiva, säger Anders Degerman som är kommunens representant i samverkansorganisationen.
Han tycker att det är bra att dialogen tas upp.
- Det är tacksamt att någon lyfter frågor, det blir en påminnelse om att vi måste vara på offensiven för att hålla igång verksamheten, säger han.

Sju inbrott en kväll
Grannsamverkan kom till för runt 20 år sedan efter en intensiv inbrottsvåg över Hällebackaområdet i Vimmerby. Sju villor drabbades samma kväll.
Grannsamverkans kontaktombud Jan Oscarsson minns.
- Jag såg en kvinna med mörkt hår som stod vakt vid vår postlåda, polisen kände till henne, dagen innan hade hon haft ljust hår när ligan gjorde raid i Västervik, säger han.
Inbrotten gjorde att grannarna gick samman och det hölls stormöten med i första hand polisen.
Efterhand kopplades också kommunen in och Länsförsäkringar som visade intresse för förebyggande arbete gick också in i samverkansorganisationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om