– Lagret är helt tömt på robotklippare. Vi håller på att räkna hur många maskiner som finns ute i våra butiker för att få en exakt siffra hur för hur många som saknas, men jag skulle gissa runt 75. Det är en katastrof att drabbas av en sån här smäll, säger Andreas Jalminger som företräder Motorsport i Vimmerby.
De stulna klipparna är värda runt 30 000 kronor. Styck. Polisen har fått in en anmälan om grov stöld.
– Personal upptäckte på onsdagsmorgonen att 50 till 100 robotgräsklippare blivit stulna ur ett externt lager i Vimmerby. Företaget ska återkomma om det finns kameraövervakning. Det rör sig om ett stort värde, de ska återkomma med en exakt siffra, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson vid polisen till Vimmerby Tidning på torsdagsförmiddagen.
Polisen gjorde en teknisk undersökning av brottsplatsen under onsdagen.
Hur tog gärningsmännens sig in?
– Det är oklart, säger hon.
Det är också en gåta för Andreas Jalminger och kollegorna på Motorsport.
– Det finns inga brytmärken och jag har svårt att förstå hur de kan känna till att det fanns maskiner där, om de inte fått tips om det, säger han.
Stölden har skett i en lagerlokal på företagsområdet vid gamla Fanérfabriken i Vimmerby där ett flertal företag har verksamhet. Men de senaste veckorna har det varit semesterstängt.
Enligt Andreas Jaminger ska en större bil med släpkärra ha varit synlig i området i helgen.
– Stölden har troligen skett då och de har förmodligen varit tillbaka under måndagen och hämtat några till som ställts utanför.
För att klipparna ska gå att användas behövs en kod från tillverkaren som lämnas ut först när en maskin säljs i butik.
– De har tre försök på sig att slå in rätt kod, men i dag har tjuvar också kunskaper och hjälpmedel för att ta sig långt in i elektroniken. Så de här grejerna kan vara nedplockade och långt borta redan nu, säger han.
Vad gör polisen i ett sådant här fall?
– Vi får se om vi kan hitta spår. Man kan misstänka att de antingen förs ut ur landet eller säljs. Vi får se om det blir en inre spaning där man exempelvis kollar hamnar. Det är för många för att säljas styckvis så det kan också röra sig om ett beställningsjobb, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.