Gratis el i Vimmerby och Hultsfred

Tillgången på el är så hög att priset på den nordiska elbörsen kommer att var 0 öre under lördagen både i Vimmerby och Hultsfred.

Även om priset per kilowattimme är 0 öre så vill Moder Svea alltid ha energiskatt och moms på energiskatten.

Även om priset per kilowattimme är 0 öre så vill Moder Svea alltid ha energiskatt och moms på energiskatten.

Foto: Maria Hedenlund

Vimmerby2023-09-30 06:00

Under lördagen är det rea på el när nordiska elbörsen Nordpools dygnspris för elområde 3 och 4 är 0 öre. Vimmerby tillhör elområde 3 och Hultsfred delvis område 3 och delvis område 4.

De som har timavtal betalar som mest 2 öre per kilowattimme från klockan nio till tio på förmiddagen och som lägst klockan 14 till 15. Då är priset minus 2 öre per kilowattimme.

Eftersom energiskatt och moms tillkommer på all el blir det i praktiken aldrig så att en konsument får gratis el eller pengar tillbaka för den el som konsumeras. Moder Svea, statskassan, ska alltid ha sin beskärda del i form av energiskatt och på den ska moms betalas.

Vad blir skillnaden mellan de som har rörligt elpris och timdebitering?

– Rörligt elpris baseras på kollektivets elförbrukning under en månad medan timdebitering är din egen förbrukning, berättar Emma Borgström, försäljnings- och marknadschef på E.ON elhandel.

Den som har rörligt elpris kan ändå hjälpa till att sänka priset genom att konsumera mer el när priset på elbörsen är lågt. Om fler konsumerar när priset är lågt blir hela kollektivets genomsnittliga elkostnad lägre för månaden.

Med timdebitering får man betala exakt det pris som gäller på elbörsen just den timmen. Kunder som har fast pris för sin el påverkas inte alls av svängningarna på elbörsen.                                   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!