Gravfynd i Nybbleområdet – oklart vad det innebär för Aleris-etableringen

En bronsåldersgrav och ett antal arkeologiskt intressanta röjningsrösen. Resultatet av den första utredningen av Nybble kan nu komma att påverka Aleris etablering i området. – Det är dock sällan som arkeologi helt och hållet stoppar projekt, säger Andreas Emilsson, arkeolog på Museiarkeologi Sydost.

I skogsområdet till vänster på bilden, där Aleris avser att bygga ett nytt behandlingshem, har arkeologer nu bland annat hittat en bronsåldersgrav. På vilket sätt det kommer påverka etableringen i Nybble-området är ännu oklart.

I skogsområdet till vänster på bilden, där Aleris avser att bygga ett nytt behandlingshem, har arkeologer nu bland annat hittat en bronsåldersgrav. På vilket sätt det kommer påverka etableringen i Nybble-området är ännu oklart.

Foto:

Vimmerby2017-03-31 04:40

Den första arkeologiska utredning i Nybble, det område i utkanten av Vimmerby där vårdföretaget Aleris avser att bygga sitt nya behandlingshem, är klar och rapporten överlämnad till Länsstyrelsen för granskning.
– Utöver ett antal röjningsrösen har vi även hittat en stensättning, som sannolikt är en grav från antingen bronsåldern eller äldre järnåldern, berättar Andreas Emilsson, arkeolog på Museiarkeologi Sydost.

De arkeologiska fynden  gör att en byråkratisk process om den fortsatta färdvägen nu drar i gång.
– Sannolikt en ganska tidsödande sådan. Det  är dock sällan som arkeologi helt stoppar projekt, däremot kan det fördröja gången och kanske förändra planerna, säger Andreas Emilsson.

På Länsstyrelsen är det kulturmiljöhandläggare Daniel Tedenlind som handhar ärendet:
– Det första steget i den process som nu inleds är att hitta en lämplig plats för etableringen/byggnationen som inte skadar fornlämningarna. Vi vill så långt det är möjligt bevara platsen – det är hela utredningens grundsyfte, berättar han.
– Vi ska nu skapa oss en bild av samhällsviktigtheten i markingreppet kontra att bevara fornlämningarna och sedan inleda en diskussion med kommunen, säger Daniel Tedenlind.

Om man inte hittar någon lösning – som att byta plats på byggnationen eller lyckas ”bygga in” fornlämningarna i exempelvis en parkmiljö – och kommunen fortfarande vill gå vidare med planerna, kommer en arkeologisk förundersökning att göras.

– Då ska fornlämningen avgränsas både ytmässigt och tidsmässigt. Utredningsskedet är viktigt eftersom Kulturmiljölagen är en ren skyddslagstiftning, säger Tedenlind.

Om man till slut ändå kommer fram till att samhällsnyttan väger över är det absoluta slutsteget en arkeologisk undersökning, där samtliga fornlämningar tas bort och dokumenteras.

Hur lång tid förväntas denna process ta?
– Om vi hittar en smidig väg framåt, där vi är överens om fortsättningen och det funkar med planeringen hela vägen, ska det totalt sett inte behöva ta mer än ett år, säger Daniel Tedenlind.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om