Gravida Isabelle drabbas av krisen

Isabelle och Fredrik Råbock ska bli föräldrar i slutet av februari.
- Klart man blir orolig när man hela tiden hör om barnmorskekrisen. Det jag saknat mest är besöken hos barnmorskan i början av graviditeten det är då det kan hända så mycket och man har ju massor av frågor, säger Isabelle.

Isabelle Råbock I Pelarne är gravid och en av de som direkt drabbats av krisen inom mödravården. Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Isabelle Råbock I Pelarne är gravid och en av de som direkt drabbats av krisen inom mödravården. Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Foto:

Vimmerby2017-01-21 06:00

Nyligen berättade barnmorskan Britt-Sofi Forss, som snart går i pension efter 40 år i yrket, om sin oro när bristen på barnmorskor slår hårt också mot mödrahälsovården, där hon arbetar.

Effekten är bland annat glesare kontroller hos barnmorskan under graviditeten och en rejäl minskning av antalet träffar i föräldragrupperna, från tio till tre – och snart bara en.

– Förr gick alla gravida på besök hos oss. 12-13 gånger per graviditet, ofta fler gånger om det var något särskilt. Då hade vi också en specialistläkare hos oss en dag var tredje vecka. Nu har förstföderskor nio besök och omföderskor åtta besök. De har rätt att komma till läkare på MVC i Västervik, om det behövs. Ingen läkare här alltså, säger Britt-Sofie Forss.

Isabelle Råbock och hennes man Fredrik ska snart få sitt första barn. Att det är brist på barnmorskor är inget som undgått dem – men de har heller inget att jämföra med.
– Men man blir ju förvånad när man hör hur det var tidigare. Jag tycker att det värsta har varit att det är så långt mellan besöken i början av graviditeten, när man behöver mest stöd och har flest funderingar. Jag märkte ganska tidigt att jag var gravid och tog ett test hemma i vecka 4-5. Sedan är det ganska långt till första besöket på mödravården vecka 11-12 och första ultraljudet veckan därefter, säger Isabelle.

Att det är stort tryck på mödrahälsovården tycker hon också märks.

– Det är ju absolut inte barnmorskornas fel, men när det är så långt mellan besöken skulle man förstås vilja ha lite mer tid när man väl är där. Man hinner inte allt på 20-25 minuter.
Vid andra ultraljudet, i vecka 18, fick Isabelle och Fredrik Råbock veta att deras pojke hade vatten i njurarna.
– Vi undrade förstås vad det betydde, om det var farligt. Men vi blev hemskickade med en broschyr och det var långa fyra dagar innan vi fick åka tillbaka på ett nytt ultraljud och träffa en läkare.

Att antalet träffar i föräldragrupperna kommer att minskas från tre till en, tycker hon är uselt.
– Föräldragruppen betyder jättemycket och jag tycker det är lite redan med tre gånger. Ska det bara vara en gång kan man nästan undra vad det ska vara bra för. Då blir det ju inte mer än en presentation och ett ”lycka till”. Det känns som man ska ta reda på det mesta själv.

Många föräldrar minns säkert studiebesöket på BB inför förlossningen. Något sådant blir det inte för Isabelle och Fredrik.
– Vi har fått se en bild så vi vet hur vi ska ta oss in, när det är dags. Man måste ju lita på att det ordnar sig. Men visst har jag tänkt tanken, om man vågar skaffa ett syskon om några år. Det kanske bara blir värre.

Isabelle är undersköterska. Hon har lätt att förstå barnmorskornas krav på bättre lön.
– Jag tycker verkligen att de som sliter för att rädda liv och hälsa ska tjäna bättre. Det är för jävligt att arbetet inom vården ska löna sig så dåligt i jämförelse med många andra yrkesgrupper.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om