Grön politiker ställs till svars

Caroline Axelsson är nytt toppnamn för Miljöpartiet. Lotten har också valt ut henne som först ut i vår tidnings utfrågning av de lokala partiledarna inför kommunvalet den 19 september. Partiledarna får ett dussintal likartade frågor, och ett par profilfrågor för respektive parti.

På mammas gata. Caroline Axelsson är uppvuxen i Vimmerby. Nu har hon flyttat tillbaka till hemkommunen och toppar miljöpartiets valsedel i kommunvalet den 19 september.

På mammas gata. Caroline Axelsson är uppvuxen i Vimmerby. Nu har hon flyttat tillbaka till hemkommunen och toppar miljöpartiets valsedel i kommunvalet den 19 september.

Foto:

Vimmerby2010-09-09 06:34

Vad är miljöpartiets viktigaste åtgärd för att få ordning på kommunens ekonomi?
- Ta ett helhetsgrepp och se över helheten. Hitta läckorna. Vad är det vi betalar till, och vad är det vi vill prioritera? Varför måste man exempelvis ta in konsulter för öka på handeln och turismen, branscher som ganska bra driver sig själva.
Tilltron till kommunens näringslivsarbete har rasat ungefär 200 placeringar på fyra-fem år. Hur ska ni rätta till det?
- Ta reda på vad är det för fel. Alla kort måste upp på bordet. Kommunen måste ha en genomskinlig organisation för att undvika mera misstro. Vi inom röd-gröna blocket vill också satsa särskilt för att intressera ungdomar att starta egna företag, och kommunen ska i första hand stötta mindre, ej så kapitalstarka företag.
Industrimark, hur mycket behövs? Räcker det med Krönsmon?
- Ärligt talat har jag svårt att svara på det. Det är ju viktigt att det finns mark tillgängligt, men kommunen äger ju ganska mycket mark, så det borde finnas så det räcker.
Hur ska handelsstaden Vimmerby möta konkurrensen från Västervik, när det exempelvis gäller etableringar som Rusta, Biltema, sådana som lockar handlande människor?
- Jag kan inte se något större samhällsproblem i det. Vi vurmar inte så mycket för ökad konsumtion. Däremot saknar Vimmerby småbutiker med specialsortiment med miljöriktigt och lokalt producerat utbud. Sen ser jag gärna mera kvällsöppet.
Infrastrukturen och kommunikationerna har en del att önska. Både mellan Vimmerby och större regioner och inom kommunen. Vad vill ni göra åt det?
- Enklare och billigare tågresor. Tågen ska stanna i orter som Storebro och Gullringen. Billigare bussresor, vilket innebär att landstinget ska ge mer stöd till kollektivtrafiken. Mer av anropsstyrd kompletteringstrafik. Kommunen bör ha en samåkningsfunktion på sin hemsida och det är också viktigt att snöröjningen fungerar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om