– Vi tyckte 25 gäster på premiären var jättemycket, men som mest har vi nog haft 75, säger Anna Rixman som tillsammans med familjen satsade på kaféverksamhet med inriktning på vegetariska bakverk som också är anpassade till olika allergier som gluten- och laktosintolerans.
Två av de tre barnen i familjen är allergiska mot både mjöl- och mjölkproteiner och nötter. Det fick äldsta dottern Lykke, 14 att börja baka egna kakor. Snart kom idén att öppna kafé hemma i trädgården, men det blev istället i Gästgivarehagen. Ett lyckat kast på flera sätt.
– Halva grejen har varit att prata med folk och få höra alla historier om gamla tider i Vimmerby och Gästgivarehagen. Vi har haft kunder som berättat om hur de som barn badade i här i Lillån och någon berättade om sin farmor och farfar som en gång bodde i Tullstugan. Jätteroligt för oss som är ganska nyinflyttade till Vimmerby, säger Anna Rixman.
Hur har gästerna reagerat på att ni bara har veganskt och allergianpassade produkter?
– Oväntat positivt. Det är bara vid ett tillfälle som två yngre tjejer vände på grund av det. Sen har vi haft exempelvis äldre som berättat att de haft ont i magen sen barndomen och först för ett par år sen fått veta att de är glutenintoleranta, säger hon.
Det positiva mottagandet gör att familjen fortsätter att ha öppet en del helger under hösten också.
Nästa år?
– Förhoppningsvis fortsätter vi då också.