Gruppboende för flyktingbarn

Kommunens metod att ta emot ensamma flyktingbarn och placera dem i familjehem har inte fungerat tillfredsställande. Det finns för få familjer som kan ta emot de asylsökande ungdomarna. Därför vill socialnämnden satsa på ett gruppboende i Vimmerby.

Vimmerby2008-11-20 05:05

- Vi vet att behovet av platser i kommunerna ökar, eftersom det kommit fler ensamma barn i år än i fjol, säger Hans Eriksson, socialchef i Vimmerby som tillsammans med Integrationsenhetens avdelningschef Narges Sadegi tagit fram det förslag som nu också socialnämnden ställer sig positiv till.

Brist på familjer
Det har nu gått ett år sedan kommunfullmäktige tillsist beslutade att Vimmerby kommun skulle sälla sig till de kommuner som ställer upp och tar emot några av de drygt 1 200 ensamma flyktingbarn som kom till Sverige under 2007. Beslutet innebar att barnen skulle placeras i familjehem. När socialförvaltningen sökt lämpliga familjer har det visat sig vara betydligt svårare än väntat. Inte ett enda av de familjehem kommun anlitat finns inom kommungränsen. De fem barn Vimmerby kommun tagit ansvar för har placerats hos familjer i Alvesta och i Gamleby. Fyra av dom väntar fortfarande på besked i asylfrågan. En av ungdomarna har fått permanent uppehållstillstånd och bor numera med släktingar I Dalarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om