Gruppboendet vill stanna på Näs

Igår gjordes den geologiska undersökningen på det område där kommunstyrelsen vill bygga ett nytt gruppboende. Samma dag kom beskedet att argumentet för investeringen på 18 miljoner inte stämmer. Personalen i gruppbostaden på Näs vill stanna kvar - trots kulturkvarterets expansion intill. - Som vi bedömer det finns det inget behov av att flytta, säger en anonym person i den personalgrupp som skickat in en skrivelse till kommunledningen.

Helomvändning. Personalen vill inte flytta från gruppboendet vid Näs (till vänster). De menar att de inte störs av kulturcentrumets (till höger) expansion. Kommunalrådet Micael Glennfalk är beklämd över den farsartade processen.

Helomvändning. Personalen vill inte flytta från gruppboendet vid Näs (till vänster). De menar att de inte störs av kulturcentrumets (till höger) expansion. Kommunalrådet Micael Glennfalk är beklämd över den farsartade processen.

Foto:

Vimmerby2014-06-03 06:12


Ända sedan 2008 har Vimmerby kommun arbetat för att hitta ett nytt boende för brukarna på gruppbostaden Furugatan, som ligger vid Astrid Lindgrens Näs. Helt förgäves verkar det som.
Igår fick hela historien en sensationell vändning. I en skrivelse till kommunalrådet Micael Glennfalk (M) och oppositionsrådet Helen Nilsson (S) berättar personalen att de inte alls vill flytta från sitt boende. Just det har varit politikernas bärande argument för ett nytt gruppboende för cirka 18 miljoner kronor.
- Vi tycker inte att vi störs här och vi har aldrig bett om att få flytta. Det vore större skada för oss om vi blev tvungna att flytta än att vara kvar här, säger en anonym personal till vår tidning.
- Vi har det jättebra här, vi har en fin trädgård och ingen insyn. Vi stördes i början av Näs expansion, men nu är det så avgränsat så vi störs ingenting.

"Kom aldrig upp"
Ingen, varken politiker eller tjänstemän, tycks ha frågat personalen hur den ser på saken.
- Vi har varit involverade i processen, men frågan om vad vi vill kom aldrig upp. Det vi framförde kanske inte alltid kom fram hela vägen.
Vad tycker du om det?
- Det kan du räkna ut själv eftersom vi skickade in en skrivelse.
Personalgruppen har trott att flytten beror på att Näs ska expandera runt gruppbostaden. Men Näs satsning på trädgårdarna sker åt det andra hållet, mot Lundgatan.
Samtidigt har politikerna fattat beslut om ett nytt gruppboende med argumentet att de boende störs av kulturcentrumets expansion.
Besluten om en investering på 18 miljoner kronor tycks alltså bygga på ett missförstånd, men det ska också sägas att de gode männens syn på saken är oklar. Socialförvaltningen lämnar inte ut uppgifter om gode män utifrån sekretessreglerna och därför har vår tidning inte kunnat komma i kontakt med dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om