”Gryningspyromanen” får 30 000 kronor för lidande

Den välkände – och ökände – så kallade Gryningspryomanen har tilldömts knappa 30 000 kronor i ersättning för att den tid han suttit frihetsberövad misstänkt för en brand som han sedan inte dömts för. Detta rapporterar Expressen i dag.

Foto: TT

Vimmerby2016-08-16 10:26

Händelsen som ersättningen avser är en misstänkt mordbrand i Löderup. Ulf Borgström, som Gryningspyromanen egentligen heter, satt frihetsberövad misstänkt för detta brott i 16 dagar innan han släpptes.

22 juni i år beslutade justitiekanslern, JK, att Borgström skulle få ersättning på totalt 28 654 kronor för bland annat lidande i samband med ovan nämnda frihetsberövande.

"Med hänsyn till att Ulf Borgström var misstänkt för ett allvarligt brott bör ersättningen bestämmas till ett högre belopp än vad som normalt utgår vid frihetsberövande av motsvarande längd", skriver JK enligt Expressen.

Under sin ”karriär” misstänktes Gryningspyromanen för över 100 anlagda bränder i Skåne, Småland och Dalarna.

Även vid bränderna i Emils ”Snickarboa” i Gibberyd och Ösjöfors handpappersbruk år 2005 – som båda ödelades – samt försöken till mordbrand vid Pelarne kyrka och Astrid Lindgrens Näs, var Gryningspryomanen åtminstone i det allmänna medvetandet högst misstänkt.

Dock har man aldrig kunnat binda honom till något av dessa dåd.

I april tidigare i år släpptes Ulf Borgström på fri fot efter ha avtjänat ett fängelsestraff sedan 2011.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om