Gudrun på frukostmöte med Donald Trump

Förra veckan gästade riksdagsledamoten Gudrun Brunegård (kd) från Vimmerby Washington D.C. och fick bland annat se president Donald Trump hålla tal.

Gudrun och Anders Brunegård på plats bland 4000 gäster på National Prayer Breakfast i Washington förra veckan.

Gudrun och Anders Brunegård på plats bland 4000 gäster på National Prayer Breakfast i Washington förra veckan.

Foto: Privat

Vimmerby2020-02-10 21:00

Anledningen till Gudrun Brunegårds besök i USA var en inbjudan att delta i National Prayer Breakfast som har varit ett årligen återkommande evenemang sedan President Eisenhowers dagar.

– Kongressmän och senatorer från både republikaner och demokrater samlas en gång i veckan till vardags för ett frukostmöte där de ber tillsammans. En gång om året bjuds presidenten och 4000 gäster in för att delta. 1400 gäster var internationella och 10 av oss kom från Sverige. Jag och min man Anders var två av dem. Bland gästerna fanns många politiska och religiösa ledare från hela världen, säger Gudrun Brunegård som berättar att det var omfattande säkerhetskontroller på plats.

– Mötet började 07.30, men vi skulle vara på plats vid 06.00 för att hinna med alla säkerhetskontroller, säger hon.

Temat för årets möte var försoning och förståelse för varandra över etniska och religiösa gränser.

– Vi fick bland annat se Kenyas president och hans tidigare motståndare om makten berätta på scenen om hur de efter många år av blodiga motsättningar insåg att det måste få ett slut. Det var fascinerande att se dem tillsammans och höra hur de träffats och hittat en väg framåt och fått ett stopp på striderna som orsakat befolkningen stort lidande, säger Gudrun Brunegård som inte var lika imponerad av President Donald Trumps framträdande.

– Han började med att påpeka att han blivit friad från anklagelserna i riksrätten genom att hålla upp tidningar med rubriker om det. Sedan höll han närmast ett valtal om sin egen förträfflighet. Det var inte alls ödmjukt och han möttes av spridda burop och jag såg hur hans kollegor blev illa till mods. Extra dålig tajming med tanke på att temat för mötet var försoning dessutom, säger Gudrun Brunegård.

Fanns det något i hans tal som du gillade?

– Han framhöll USA:s arbete med att få stopp på övergrepp mot mänskliga rättigheter och att hindra förföljelse av olika religiösa grupper runt om i världen. Det är något som alla kan ställa upp på, säger Gudrun Brunegård som även hann uppleva ett unikt besök på Capitol Hill under resan.

– Det är där Kongressen och senaten arbetar till vardags. Vi fick en rundtur av en tidigare kongressledamot en kväll och fick komma in i kongressalen där presidenten dagen innan hållit sitt State of The Union-tal och hamnat i en dispyt med talmannen Nancy Pelosi.

Gudrun Brunegård fick se President Donald Trump äntra scenen triumferande med en tidning där rubriken förkunnar att han frikändes från anklagelserna i riksrätten.
Gudrun Brunegård fick se President Donald Trump äntra scenen triumferande med en tidning där rubriken förkunnar att han frikändes från anklagelserna i riksrätten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!