Nu öppnar Astrid Lindgrens Värld – här är allt du behöver veta

Högsommaren närmar sig med stormsteg och ett tydligt tecken på det är att Astrid Lindgrens Värld slår upp portarna för säsongen. På fredag är det dags och enligt vd:n är allting enligt plan.

Inför säsongen har Astrid Lindgrens Värld ökat målet för antal besökare från omkring 480 000 till en halv miljon. "Vi har goda förhoppningar om att kunna nå dit", säger vd:n Joacim Johansson.

Inför säsongen har Astrid Lindgrens Värld ökat målet för antal besökare från omkring 480 000 till en halv miljon. "Vi har goda förhoppningar om att kunna nå dit", säger vd:n Joacim Johansson.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2024-05-16 06:00

Joacim Johansson, vd på Astrid Lindgrens Värld, beskriver premiärkänslan som god, trots att det fortfarande finns en del saker att lösa.

– Det är mycket som ska på plats, så är det alltid, men det brukar lösa sig. Vi har ju öppnat parken förr om man säger så, och det ser bra ut den här gången också, säger han till Vimmerby Tidning.

Sagoparken öppnar för säsongen fredagen den 17 maj och in i det sista pågår ett antal byggen på anläggningen.

– Bland annat Mattisborgen, där pågår bygget in det sista. Vi har haft besiktning och vi kommer att bli klara, säger Joacim Johansson.

Hur ser bokningsläget ut?

– På gästboendesidan tar vi upp cirka elva procent mer jämfört med samma tid i fjol, och det känns ju såklart jättebra. Vad gäller biljetterna vet jag att årskortsförsäljningen har ökat något, men jag kan inte i huvudet med exakt hur mycket. De vanliga biljetterna köper folk inför varje dag och kanske inte så mycket tidigare, så där är det svårt att säga något än så länge.

LISTA: SÄSONGENS NYHETER PÅ ASTRID LINDGRENS VÄRLD

  • Miljön kring Mattisborgen byggs om, vilket innebär en investering på cirka 30 miljoner kronor.
  • Ny entré för de som kommer från parkens boendeanläggning.
  • Teater med tema "Mio min Mio" kommer att spelas på den lilla scenen.
  • Det som tidigare varit Majkens restaurang blir till Villa Linnéa, med både restaurang och konferensrum.
  • Diversebutiken Alms får ett ansiktslyft.
  • Ombyggnad vid Katthult för att öka säkerheten när djuren ska ta sig mellan platser.

I videon kan du se hur bland annat Mattisborgen såg ut när Vimmerby Tidning besökte parken för drygt en månad sedan.

Villa Linnéa hinner inte bli klar till öppningsdagen utan öppnar först till midsommar, men det är helt enligt plan. Kanske kan de nya satsningarna också hjälpa parken att nå besöksmålet som i år är högre satt än tidigare.

– Vi har tydliga mål för parken och i år har vi en halv miljon besökare, jämfört med kring 480 000 besökare i fjol. Vi har goda förhoppningar om att kunna nå dit, säger Joacim Johansson.

Premiären blir, enligt vd:n, varken mer eller mindre än "Astrid Lindgrens Värld precis som vanligt".

– Sedan två år tillbaka så öppnar vi ju numera alla miljöer från och med dag ett, det gjorde vi inte tidigare. Nu drar allt igång på en och samma gång, fullt ut med alla karaktärer och föreställningar på plats precis som mitt under högsäsongen, säger han.

Astrid Lindgrens Värld

Huvudsäsong: 17 maj-18 augusti. Då är parken öppen varje dag.

Helgöppet: 23 augusti-22 september.

Höstlovsöppet: 26 oktober-3 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!