Gul vädervarning: Regnet närmar sig – då blir det som kraftigast

SMHI har gått ut med en gul varning för skyfallsliknande regn. Enligt Therese Fougman, meteorolog på SMHI, kan det komma uppemot 40 millimeter i Vimmerby och Hultsfred. "Man får räkna med regn under eftermiddagen och kvällen, ända fram till imorgon bitti innan det släpper taget", berättar hon.

Vimmerby2024-07-13 13:46

– Regnet är i antågande. Det har kommit upp i höjd med norra Öland och Oskarshamn och rör sig norrut. Det kan fortfarande bli intensivt regn stundtals under eftermiddagen och kvällen, säger Therese Fougman vid 13-tiden på lördagen. 

Enligt prognosen kan regnovädret medföra kraftiga skurar som kan ge problem med översvämningar lokalt. 

– De senaste prognoserna har tonat ner mängderna i regnet men det kan fortfarande bli kraftigt stundtals. Det är ingen åska inblandad vad vi har sett hittills under dagen. 

Hur stora regnmängder kan det röra sig om lokalt?

– Prognoserna tyder på att det kan komma uppemot 30 till 40 millimeter. 

När kommer det vara som mest intensivt?

– Det är svårt att säga, men jag skulle tro att det blir som kraftigast under kvällen. När lågtryckets centrum närmar sig. 

Är det fortfarande gul varning som gäller för området?

– Ja det är det. Mängderna har tonats ner men vi har valt att behålla varningen för det finns punkter i prognosen som tyder på att det kan komma större mängder på kort tid. Vilket kan ställa till det. 

Varningen gäller fram till klockan 21 på lördagskvällen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!