Guld för Tunabördiga Eva Nina i ost-VM

Eva Nina Hammarskjöld från Tuna är försäljningsansvarig på Ölands Köksmejeri. I helgen kom beskedet att deras ost kammat hem guldvinsten på The World Cheese Award i Norge.

Tunabördiga Eva Nina Hammarskjöld och Christer Delding på småskaliga Ölands Köksmejeri kammade hem guldvinst på ost-VM med deras ost Solvända.

Tunabördiga Eva Nina Hammarskjöld och Christer Delding på småskaliga Ölands Köksmejeri kammade hem guldvinst på ost-VM med deras ost Solvända.

Foto: Privat

Vimmerby2023-10-30 18:00

– Det är jättekul, vi är så glada att vi fick guld, säger Eva Nina.

The Guild of Fine Food har arrangerat The World Cheese Award i 35 år. I år var det 40 länder som var med och tävlade med över 4 500 ostar.

– Det blev ju champagne. Vinnarna utsågs i lördags eftermiddag, och då var det bara att korka upp flaskan, inget snack, säger Eva Nina.

Eva Nina är försäljningsansvarig och allt-i-allo på Ölands Köksmejeri. Det är Evas man och kollega Christer Delding som står bakom receptet.

– Jag är så stolt över Christer, han är jätteduktig, säger Eva Nina.

Eva Nina flyttade från Tuna 2011, och har fortfarande fritidsboende i trakten. Hon har haft ett brinnande intresse för mat och restaurang i hela sitt liv.

– Jag har mitt hjärta där, säger Eva Nina.

Eva Nina är verksam som sommelier och träffade Christer under ett studiebesök på Ölands Köksmejeri. Mejeriet är beläget i Alby, en by på sydöstra Öland.

– Det finns fler mjölkkor än det finns människor i den byn, säger Eva Nina.

Då väcktes idén om att hålla ost- och vinprovningar tillsammans. Nu bor de ihop i Kalmar och har jobbat tillsammans i åtta år, och det är ett samarbete som skördat stora framgångar. För att få en guldvinst på ost-VM måste ostarna hålla en hög standard på flera olika punkter.

– Du måste komma upp till en perfekt yta, en perfekt smak och en perfekt textur, säger Eva Nina.

I år hölls World Cheese Award i Trondheim.

– Trondheim ligger en bit bort, så vi skickade ostarna. De fick vara där alldeles själva! Med lite omväg till Malmö så kom de dit i tid, säger Eva Nina.

Eva beskriver deras vinnande ost Solvända är som en blandning mellan lagrad grevé och parmesanost, och är den osten de lagrar längst.

– Det är som champagne, ju längre man lagrar den desto bättre blir det, och desto mer komplex i smaken, säger Eva Nina.

I The World Cheese Award finns det lika många klasser som det finns ostar. Det är flera ostar som kan få guldpris om de når den standarden som krävs. Ölands Köksmejeri var den enda svenska hårdosten som fick en guldvinst.

– Det är häftigt, säger Eva Nina.

Nu gläds Eva Nina och Christer av vinsten tillsammans med andra svenska ostproducenter.

– Vi känner flera som fått brons och silver. Vi är ju kollegor, alla är glada åt och hjälper varandra. Vi har fått jättemånga gratulationer från de andra mejerierna, säger Eva Nina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!