Guldsmedens företag har vuxit snabbt

I snart fem år har Örsåsatjejen Louise Nilsson drivit sin egen guldsmedja i Linköping. Nu, efter en kontinuerlig tillväxt, står hon på tröskeln till att expandera.

Guldsmeden Louise Nilsson kommer från Örsåsa utanför Vimmerby. I dag driver hon företaget Rutil Jewelry på Djurgårdsgatan i Linköping.

Guldsmeden Louise Nilsson kommer från Örsåsa utanför Vimmerby. I dag driver hon företaget Rutil Jewelry på Djurgårdsgatan i Linköping.

Foto: Dennis Petersson

Vimmerby2019-12-27 08:00

– För varje vecka som går får jag någon ny kund och fortsätter det i den här takten måste jag nog anställa. Jag börjar nå ett tak av vad jag klarar av, konstaterar den 29-åriga egenföretagaren från Örsåsa utanför Vimmerby.

När vi kliver in på guldsmedjan, med namnet Rutil Jewelry, är hon dock inte ensam. Ända sedan hon som 24-åring tog över Guld & Gravyr Ateljén i Linköping har den tidigare ägaren Rolf Carlsson funnits vid hennes sida. I dag är han anställd, på två dagar i veckan, och kan på nära håll följa hur hans företag från 1965 lever vidare.

– Det är jätteroligt att se. Nu har Louise dessutom kommit igång ordentligt, och det är hon själv nyckeln till, menar han.

I verkstaden tillverkas alla former av smycken från grunden, ofta gjort av återvunnet material. Hur mycket verksamheten har vuxit de senaste fem åren illustreras kanske bäst av siffror. När Louise Nilsson tog över som ägare låg omsättning på cirka 350 000 kronor om året, samma siffra för 2018 var strax över 1.4 miljoner kronor, alltså det fyrdubbla. När resultatet av 2019 summeras pekar allt på att ökningen fortsätter.

– Under den första tiden var det såklart jättenervöst, jag visste inte alls hur det skulle gå, men det har verkligen varit över förväntan. Det har gått hur bra som helst, men det ligger ju en del slit bakom, förklarar företagaren och fortsätter: 

– Det handlar mycket om att vara ute och visa upp sig, ha en snygg hemsida och nätverka. Sedan gäller det såklart att göra bra jobb, det finns ju ingen större reklampelare.

Men att växa mycket på kort tid innebär inte bara frid och fröjd. När arbetsbördan är som störst, som till exempel inför julen, blir det många tidiga morgnar, men framförallt sena kvällar, för guldsmeden.

– Jag har lite svårt att säga nej till jobben, det man får göra då är att ha längre leveranstider, och därför vore det roligt att kunna expandera och bli fler. Än så länge är det dock bara tankar som jag har.

Vad ser du som din största utmaning framöver?

– Det är definitivt kunskapsspridandet. Många har idéer om att det är mycket dyrare att gå till en guldsmed än att köpa en färdig produkt, vilket det oftast inte är. Sedan är det inte alla som känner till att man kan göra sitt egna smycke, avslutar Louise Nilsson.

Rolf Carlsson startade företaget 1965, då under namnet Guld & Gravyr Ateljén. I dag är han kvar, men som anställd.
Rolf Carlsson startade företaget 1965, då under namnet Guld & Gravyr Ateljén. I dag är han kvar, men som anställd.
Karta: Rutil Jewelry AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!