Guus Kuijer får ALMA-priset

- I?m very surprised and honored. But the fact is... I have to go to the dentist! Så kan man också säga, när man precis fått veta att man vunnit världens största barnlitteraturpris. Guus Kuijer gjorde det, och fick dagens största skrattsalva.

Den nederländske författaren Guus Kuijer får ALMA-priset 2012.

Den nederländske författaren Guus Kuijer får ALMA-priset 2012.

Foto:

Vimmerby2012-03-21 07:13

Spänningen låg, som alltid, tät i filmsalen på Astrid Lindgrens Näs, som även denna tionde gång var platsen när mottagaren av världens finaste barn- och ungdomslitteraturpris Astrid Lindgren Memorial Award, ALMA, skulle avslöjas.
Många var på plats, men ganska tyst var det i församlingen när juryns ordförande Larry Lempert berättade att det var den nederländske författaren Guus Kuijer.

Livligt i salongen
Desto livligare blev det i salongen när man fick höra telefonsamtalet mellan Larry Lempert och Guus Kuijer och den sistnämndes vänliga - men mycket oväntade - respons på nyheten att han är 2012 års mottagare av priset löd:
- Jag är väldigt överraskad och hedrad. Men jag måste faktiskt gå till tandläkaren!
I en mera officiell kommentar på ALMAS hemsida säger Kuijer om utmärkelsen att han är "mycket tacksam" och att det är hans "förhoppning att priset kommer att stärka barnlitteraturens position i Nederländerna och i världen."
Av sina böcker anser han för övrigt "The Book of Everything" vara den viktigaste.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om