Gymnasiet utökar samarbetet med VH och VIF: "En kvalitetsstämpel"

Vimmerby gymnasium erbjuder redan idag olika idrottsprofiler för sportande elever. Nu hoppas de kunna ta det ett steg till, i ett utökat samarbete med Vimmerby IF och Vimmerby Hockey.

F.v. idrottsläraren Petter Sandberg, David Lindgren (Vimmerby IF), Caroline Wohlfart (rektor), Lars Sandberg (ordförande BUN), Pelle Johansson (sportchef VH). Hela gänget är på olika sätt involverade i den kommande LIU-satsningen på gymnasiet.

F.v. idrottsläraren Petter Sandberg, David Lindgren (Vimmerby IF), Caroline Wohlfart (rektor), Lars Sandberg (ordförande BUN), Pelle Johansson (sportchef VH). Hela gänget är på olika sätt involverade i den kommande LIU-satsningen på gymnasiet.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2024-10-21 15:59

Barn- och utbildningsnämnden (BUN) har gett grönt ljus. En ansökan kommer att lämnas in för att Vimmerby Gymnasium ska få bedriva så kallad LIU (lokal idrottsutbildning) från höstterminen 2025. Om allt går i lås innebär det att elever som söker sig till gymnasiet, oavsett program, kan välja att läsa med anpassat schema och genom det få mer tid och fler praktiska timmar att träna på sin idrott. 

– Prestigen höjs lite när det är ett LIU snarare än en profil. För att vi ska få ha den här typen av utbildning krävs att vi blir godkända av Svenska Ishockeyförbundet och Svenska Fotbollförbundet, förklarar David Lindgren, verksamhetsansvarig i Vimmerby IF, och får medhåll från Caroline Wohlfart, rektor på gymnasiet.

– Det är en stämpel på att det är kvalitetssäkrat på ett lite annat sätt. Det ställer också lite andra krav på oss och på föreningarna kring hur det hela organiseras, säger hon.

undefined
"Det är få av ungdomarna som i slutändan kommer att kunna leva på sin idrott, så det är jätteviktigt att man kan kombinera det med studier och inte behöver vara låst till ett visst program bara för att man vill satsa på sin idrott", säger David Lindgren från Vimmerby IF.

Att ansökan inte skulle bli godkänd av respektive förbund ser varken Lindgren eller Pelle Johansson, sportchef i Vimmerby Hockey, som särskilt troligt. Indikationerna de fått är att den biten inte kommer att vara något problem.

Kommer det här vara en elitsatsning eller kan vem som helst bli antagen oavsett nivå?

– Jag tror inte att det finns någon styrning i att man blir antagen efter hur duktig man är på sin idrott, så har det inte varit tidigare på LIU, svarar David Lindgren.

Hur är tränarna som involveras från föreningssidan avlönade?

– Man kan säga att vi köper timmar av föreningarna för att hålla i det här, tillsammans med att vi också har timmar på en idrottslärare, säger Caroline Wohlfart.

undefined
Pelle Johansson, sportchef i Vimmerby Hockey, berättar att de redan har fått in sökande till LIU, trots att det inte startat upp än. "Vi har haft problem med att vi tappar hockeyspelare till andra gymnasier, så kan vi behålla dem är mycket vunnet", säger han.

Från BUN:s håll finns en förhoppning att det här ska göra Vimmerby Gymnasium mer attraktivt för idrottande ungdomar härifrån så att färre väljer gymnasium på annan ort, men också att elever från andra kommuner i högre utsträckning söker sig hit. På så sätt tror Lars Sandberg, nämndens ordförande, att kostnaderna för interkommunal ersättning kan minska. Det i sin tur kan hjälpa till att räta upp nämndens stora ekonomiska underskott.

– Jag tror att den här satsningen kommer att vara positiv i många bemärkelser, säger Sandberg.

Vad kostar det kommunen?

– Initialt blir det en kvarts tjänst i svenska plus en halvtidstjänst per år. Det är en kostnad, men om det samtidigt gör att vi kan behålla elever eller få in elever utifrån är de pengarna snabbt i hamn. Jag ser det som ganska riskfritt.

undefined
Till hösten hoppas man kunna erbjuda lokal idrottsundervisning (LIU) på Vimmerby gymnasium. Till en början ska det bedrivas tillsammans med Vimmerby Hockey och Vimmerby IF, men dialog förs även med Vimmerby innebandyklubb.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!