Gymnasievalen: Dessa linjer är populärast

Totalt sett färre sökande, men ökat söktryck till Vimmerby gymnasiums teknikprogram. Det visar de första preliminära siffrorna om antagningen till gymnasieskolan nästa läsår.

Färre sökande totalt sett, men en klar ökning till teknikprogrammet på Vimmerby gymnasium, visar den preliminära statistiken över niornas förstahandsval .

Färre sökande totalt sett, men en klar ökning till teknikprogrammet på Vimmerby gymnasium, visar den preliminära statistiken över niornas förstahandsval .

Foto: Marita Andersson

Vimmerby2021-02-18 06:00

I måndags var den sista dagen för att söka till det kommande läsårets gymnasieutbildningar. Till Vimmerby gymnasium noteras nu 149 sökande mot 168 sökande förra året. 

– Alla uppgifter är högst preliminära. Ansökningar från andra kommuner är inte registrerade än, betonar Anna-Carin Bergman, antagningssekreterare på gymnasieskolan.

Det ska också göras en granskning av behörigheten för de sökande till respektive program. Den preliminära antagningen avslutas den 31 mars. Den slutliga antagningen ska vara avslutad den 1 juli, när vårterminen avslutats och det står klart hur slutbetygen blev. Med de reservationerna ser niornas förstahandsval ut som följer, med valet till höstterminen 2021 först och föregående års antal inom parentes:

El-energiprogrammet 13 (21), Fordon-transport 24 (18), Handel-administration 6 (13), Industritekniska 3 (5), Restaurang-livsmedel 6 (7), Naturvetenskapliga 20 (21), Samhäll 34 (59), Teknik 35 (14), Vård-omsorg 8 (8).

– Den trend vi ser är ökat söktryck på teknikprogrammet, där 35 procent av de sökande är tjejer. Vi hoppas att vår Teknikkoll som vi anordnar för årskurs 9 veckan innan skolan börjar kan ha påverkat dessa siffror, kommenterar Anna-Carin Bergman och tillägger:

– Det är inte så många sökande till samhällsprogrammet som föregående år, medan söktrycket till övriga program är ungefär som det varit under tidigare år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!