Hälften så många ansökningar till teknikprogrammet

I år har 136 förstahandssökare sökt till Vimmerby Gymnasium. Samhällsvetenskapsprogrammet fortsätter att vara populärast medan både teknikprogrammet och naturvetenskapsprogrammet tappar jämfört med i fjol.

Nu har niorna gjort sitt första val till gymnasiet. I Vimmerby är samhällsprogrammet mest populärt.

Nu har niorna gjort sitt första val till gymnasiet. I Vimmerby är samhällsprogrammet mest populärt.

Foto: Ida Carlwe

Vimmerby2022-03-14 06:00

Antalet förstahandssökande till Vimmerby Gymnasium har i år minskat. Från 164 ifjol till 136 i år. 

– En anledning till detta är att det är färre elever i klasserna på grundskolan i kommunen, berättar antagningssekreterare Anna-Carin Bergman.

I den preliminära antagningen är det i år framförallt teknikprogrammet som minskar stort, med mindre än hälften antal sökande jämfört med fjol, från 34 sökande till 16. 

– Det söktrycket som vi hade till teknikprogrammet förra året ser vi inte i år och det har även skett en minskning på naturvetenskapsprogrammet, berättar Anna-Carin Bergman och menar att det inte går att se en tydlig anledning. 

– Det är väldigt svårt att sia om trenderna och jag kan inte svara på varför det inte var så många som sökte till teknikprogrammet i år. Det är olika för olika år vilka program eleverna är intresserade av. 

Samhällsprogrammet är i år hittills det mest populära med 37 sökanden, följt av fordons- och transportprogrammet med 24 sökande. 

– Sedan kan siffrorna ändras. Nu den sjunde april får eleverna det preliminära antagningsbeskedet och sedan har de fram till tionde maj på sig att göra omval eller nyval. Det slutgiltiga antagningsbeskedet kommer sedan den första juli och baseras på deras slutbetyd. Den preliminära antagningen nu baserar på höstterminens betyg. 

Minst antal sökande har än så länge restaurang- och livsmedelprogrammet och industritekniska programmet med fyra respektive fem förstahandssökanden. Även förra året fick programmen få sökanden och då genomfördes inte det industritekniska.  

–Vi utgår från att programmen ska genomföras som det ser ut nu. Men det är inga beslut tagna än, säger Anna-Carin Bergman.

Så här ser ansökningen till gymnasiet i Vimmerby ut hittills. Med antalet ansökningar 2021 inom parentes: 

Samhällsvetenskapsprogrammet 37 (37)

Fordons- och transportprogrammet 24 (30)

Teknikprogrammet 16 (34)

El- och energiprogrammet 15 (13)

Försäljnings- och serviceprogrammet 13 (8)

Naturvetenskapsprogrammet 13 (21)

Vård- och omsorgsprogrammet 7 (9)

Industritekniska programmet 5 (4)

Restaurang- och livsmedelprogrammet 4 (7)

Av niondeklassarna i kommunen valde också 74 att söka sig till gymnasieskolor utanför Vimmerby. Bland dem sökte sig de flesta till Hultsfred, Linköping, Västervik och Gamleby. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!