"Ha inte kontanter hemma"

Tre villainbrott på en vecka. - Det viktigaste är att inte ha något hemma som tjuvarna kan stjäla. Jag är förvånad över att de kan komma ut från en villa med guld för 50 000-70 000 kronor, säger Håkan Karlsson, t f teamchef vid Vimmerbypolisen.

Vimmerby2012-12-08 05:06

Gullringen, Vimmerby och Snararp. Tre nya villainbrott, inom loppet av bara en vecka.
- Vi är väl uppe i totalt 25 i år. Det brukar pendla mellan 15 och 35 villainbrott årligen, säger Håkan Karlsson, t f teamchef vid Vimmerbypolisen.
Snön brukar annars dämpa inbrottsfrekvensen något. Oviljan att lämna spår efter sig kan avskräcka, bortsett från inbrottens storhelg, jul och nyår.
 - Då struntar de i om det är snö eller ej. De vet att folk ofta är bortresta och det är då tjuven slår till.

Inget värdefullt hemma
Håkan Karlsson upprepar de råd han gett fler än en gång:
- Det är onödigt att skylta med att man inte är hemma. Låt stereon stå på, be grannarna titta till ditt hem, tänd några lampor - inte bara två ljusstakar utan även någon takbelysning. Men framförallt ska man se till att det inte finns något att stjäla i det fall man trots allt drabbas av inbrott.
Att lägga pengar och smycken i flingpaket och frysen hjälper inte. Håkan Karlsson är förvånad över att så många fortfarande har just det som de flesta tjuvar är ute efter hemma. Guld och kontanter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om