Ny hjärtstartare på plats. "Låg verkligen i tiden"

Vimmerby rustas med ytterligare en offentlig hjärtstartare. Den är placerad i ett bostadsområde och är tillgänglig dygnet runt.

Ingemar Almén, medlem i styrelsen BRF Trötter, visar upp den nya hjärtstartaren som finns placerad i området Hultet. Hjärtstartaren är placerad på den gemensamma redskapsboden längs med Astrid Lindgrens gata.

Ingemar Almén, medlem i styrelsen BRF Trötter, visar upp den nya hjärtstartaren som finns placerad i området Hultet. Hjärtstartaren är placerad på den gemensamma redskapsboden längs med Astrid Lindgrens gata.

Foto: Tilda Åkerman

Vimmerby2024-05-20 12:00

Antalet hjärtstartare i Vimmerby kommun fortsätter att öka tack vare ett initiativ från styrelsen i BRF Trötter och det säkerhetsfrämjande projektet som Sparbanksstiftelsen driver. Det bygger på att föreningar kan söka ekonomiskt stöd.

Den nya hjärtstartaren är placerad på Tomtegatan 9 där föreningen finns. Den är tillgänglig dygnet runt och för alla. 

– Det känns jättebra. Vi är många äldre som bor här, till största delen pensionärer. Det låg verkligen i tiden. Tittar man bara här så känner man: "Oj, vi är fyra stycken som genomgått en hjärtoperation", säger Ingemar Almén. 

Bidraget från stiftelsen har ett maxbelopp på 14 000 kronor. Föreningen har finansierat resterande 11 000 för bland annat tillhörande värmeskåp, larm och montering.

– Placeringen på den gemensamma boden känns gjuten, nackdelen är att man inte ser den om man kommer från VOK. Vi jobbar på att få upp fler skyltar.

undefined
Från Astrid Lindgrens gata planerar man att sätta en grind för att få lättare åtkomlighet.

I Vimmerby kommun finns idag ett 60-tal hjärtstartare, enligt Hjärtstartarregistret. 

– Vi är ännu inte registrerade, men vi ska fixa det, säger Ingemar. 

I styrelsen är flera utbildade i hur man ska agera vid hjärtstopp och en ny utbildning är på gång.

– Det känns som en trygghet. Jag arbetade i en simhall för omkring 20 år sedan där två personer vid olika tillfällen fick hjärtstopp. Det tog minst 40 minuter för ambulans att komma fram, vi var två stycken som utförde HLR. Hade vi haft en hjärtstartare där hade de kanske klarat sig, nu gjorde de inte det. Det var otroligt tufft, avslutar Ingemar Almén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!