Häftigt musikprojekt

"Kan ni hitta ett pysljud - ungefär som när man öppnar en flaska, eller när dörrarna på tåget glider upp?" Och musikerna i Vimmerby Musikkår gör vad de kan, för att hitta pyset. Den 17 mars blir det konsert och det är inte våghalsigt att lova: så här har ni aldrig hört dem förut.

Vimmerby2011-02-26 05:05


Tonsättaren Johan Svensson, uppvuxen i Vimmerby, drog i höstas igång ett spännande samarbetsprojekt med Kulturskolan och filmaren Erik Bergstrand. Tre orkestrar - Musikkåren, Superblåset och Slagverkarna - skulle aktivt få bidra till skapandet av tre helt nya musikstycken, sprungna ur samma musikaliska frö.
Musikerna i Johans gamla hemstad är allt från barn till moget vuxna. Spelar olika instrument. Har olika erfarenhet. Framträder i skiftande sammanhang. Hur olika skulle musikstyckena bli? Hur skulle det låta? Så här i halvtid går det att höra vartåt det lutar.
- Det blir ganska olika. Vi har ju utgått från samma material, men det har använts på olika sätt, säger Johan Svensson, som precis avverkat den tredje av totalt fem workshops med orkestrarna, som förstås får repa på egen hand däremellan.
Det musikaliska experimentet, som gett orkestrarna och deras lärare och ledare nya spännande utmaningar, ska nämligen inte stanna i replokalen. Projektet avslutas den 17 mars med en konsert där alla tre musikstyckena får världspremiär, tillsammans med filmen som visar arbetet med projektet. Musikstyckena för de tre orkestrarna kommer på konserten att vara sammanlänkade och tillsammans skapa ett större stycke med videoinslag. Orkestrarna kommer att ha funktionen både som separata grupper och som en större gemensam grupp musiker.
- Det kommer bli en helhetsföreställning, säger Johan Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om